EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скандал в парламента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандал в парламента

mail10:25 | 23.05.2014прегледи 1718 коментарикоментари 0


Пропадна заседанието на Народното събрание, насрочено от председателя на парламента Михаил Миков по повод искането на ГЕРБ за вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика", съобщи БНР. Дебатите трябва да се състоят на първото редовно заседание на парламента през следващата седмица.

Първият опит за постигане на кворум от депутати в 10.00 часа бе неуспешен. Регистрираха се 109 народни представители от не необходимите поне 121, за да започне заседанието - 90 от ГЕРБ, 8 от БСП, седмина от ДПС и четирима от парламентарната група на "Атака". След това депутатите направиха 20-минутно прекъсване, след което отново не бе постигнат кворум.

Депутатите от ГЕРБ отново скандираха "оставка" към всички представители на правителството, които дойдоха в пленарната зала - премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Цветлин Йовчев, вицепремиера Даниела Бобева, министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министъра на финансите Петър Чобанов.

Председателят на парламента Михаил Миков каза, че оставка се иска с присъствие, а не с викове. Депутатът от БСП Кирил Добрев дирижира виковете на ГЕРБ "оставка", когато и БСП влязоха в пленарната зала преди неуспешната регистрация.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ след седмица писане на мотивите. От партията упрекват правителството, че няма стратегия за развитието на енергийния сектор. Атакуват намесата в работата на енергийния регулатор, огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в енергийната система. Темата за "Южен поток" и нарушението, според ГЕРБ, на европейското законодателство също са част от мотивите.

Коментари в кулоарите

Просто всичките им лъжи няма къде да се скрият, затова се скриха от вота. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента във връзка с проваленото извънредно засдение заради липса на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Безспорно е, че те са едни страхливци, но това не ме учудва. Така или иначе не идват на работа месеци наред, така или иначе се вижда подкрепата на правителството – няма и 19 депутати. Виждате, че тройната коалиция действа в синхрон – кога да има и кога да няма заседание, вместо в днешния ден да блеснат всичките им лъжи. Особено сутринта слушах Таско Ерменков, че интерконекторите те са ги направили. Вие видяхте, когато направихме интерконектора на Румъния и стана готов. Или когато с комисар Йотингер и премиера Дачич в Брюксел подписахме за интерконектора със Сърбия”, допълни той.
На въпрос, че е било абсолютно ясно, че дебат няма да има, Борисов попита защо. „Ние го внесохме в петък, можеше да е във вторник, можеше да е в сряда. Ясно е и аз се радвам, че ви е станало ясно, че това правителство, тази тройна коалиция трябва да си замине незабавно”, заяви Борисов.
Попитан, дали това не са похватите на ГЕРБ и дали така не са се научили от тях, Борисов заяви, че ГЕРБ управлява четири години и никога не е питал друга партия да му прави кворум в парламента. „Кворумът е задължение на управляващите. Когато получих мандат от президента, защото нямах кворум в парламента, върнах мандата. Пламен Орешарски да бъде любезен и да върне мандата, както аз, ако това е неговата подкрепа. Те провалиха отново заседанието за пореден път”, каза още Бойко Борисов.

Името на партията, която купува гласове в Бобов дол, е БСП, заяви Борисов, попитан за решението на ЦИК да не оповести партията, която купува гласове. „Съжалявам, че Нова телевизия пуска писклив сигнал, за да не се чуе номера. Защо миналата година в деня на размисъл вие не спазихте всички закони и за Костинброд изговорихте, че всичко е ГЕРБ? Защо в едните случаи спазваме закона, а в други – не? Вчера БСП и ДПС със съдействието на ПП „Атака”, са отказали да пуснат записа. Той не е наш, а на разследващи журналисти. Защо не го пуснат? Ясно е, че БСП, което много добре се знае – и в ТЕЦ Русе и на много места, не само подготвя, вече са извършили престъплението. Те вече са превеждали пари. Уговаряли са хора, склонявали са ги и неслучайно си направиха такава ЦИК – за да могат трите партии да прикриват грабежа”, обясни Борисов.
Попитан, дали самото правителство не е виновно за това, хората да си купуват гласовете поради нивата на бедност, Борисов коментира: „Това е последното, за което правителството има вина. То има вина за безработицата, за цената на тока, за фалита на НЕК и БЕХ, за лъжите, че ще строи АЕЦ „Белене”, че провалиха „Южен поток”, че им взеха правото да преговарят. Те имат толкова вини, че да им сложим тази”, каза още Бойко Борисов.

За 10 месеца управление на това правителство задълженията на НЕК и БЕХ са нараснали повече, отколкото за три и половина години при ГЕРБ, обяви депутатът Делян Добрев, цитиран от БТА. Заключение по този повод направи пред журналисти в парламента бившият министър на икономиката Делян Добрев, след като, заради липса на кворум, извънредното заседание на НС по темата "вот на недоверие заради провала в енергетиката" не се състоя. Поехме през 2009 г. БЕХ с 66 млн. лв. задължения, 2012-а го оставихме с 3 млн., което практически е нула. Една година по-късно холдингът има 1,074 млрд. лв. дългове, посочи Добрев. Ето тази информация, добави той, се укрива и затова на управляващите не е изгодно да има дебат, за да не се чуят тези истини. Според Добрев управляващите са се скрили от днешния дебат, "за да се скрие всичко, случващо се в енергетиката, докато не минат евроизборите. Защото катастрофата вече е настъпила, пораженията са огромни", заключи депутатът.

България бе спасена от санкции да плаща 8 500 евро на ден, прекъснахме лобистки договор, подписан от ГЕРБ за 4 млн. евро. Това заяви на брифинг в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Попитан, защо се бавят отчетите на НЕК и още не са предоставени, Стойнев обясни, че е трябвало да има разделяне на НЕК и ЕСО. „Това разделяне трябваше да се случи преди две години”, заяви министър Стойнев.
Стойнев посочи, че до момента имаме 111% ръст в износа на електроенергия. Той се обърна към Делян Добрев с думите: „Фактите говорят, г-н Добрев, жалко е, че в зала трябваше да направим този дебат”, каза още министър Стойнев.

От нашата партия направихме всичко възможно да присъстваме на заседанието на парламента. Това коментира пред журналисти депутатът от "Коалиция за България" Кирил Добрев, съобщи БТА. От левицата в пленарната зала присъстваха само осем депутати, сред които и председателят на БСП и водач на листата на "Коалиция за България" за евроизборите Сергей Станишев."Аз съм от Софийска област, мероприятията ми са следобед и присъствах на заседанието. Това, че другите колеги не са успели да дойдат, трябва да попитате тях защо. Кампанията им е важна, може би", коментира Кирил Добрев.
 

И преди споделях, че два дни преди изборите не е подходящият момент за дебат по вътрешнополитически въпроси. Мисля, че днес все още е актуален дебатът по европейските въпроси. Що се касае до този дебат, който не се състоя днес, аз се надявам, че следващата седмица ще се състои. Това каза на брифинг в парламента министър-председателят Пламен Орешарски във връзка с несъстоялото се извънредно заседание по внесения вот на недоверие в сектор „Енергетика” от ГЕРБ. „Считам го за важен за общите усилия за оздравяване на енергетиката – един сектор, който заварихме в доста небалансирано състояние”, посочи премиерът. „Основните усилия в последната една година са точно за ребалансиране на сектора и за справяне със заварените диспропорции, някои от които от предходните 4 години, а други – и от по-рано”, допълни Пламен Орешарски.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев направи изявление по повод предстоящите избори за Европейски парламент. В него държавният глава изтъкна:

Европейските избори, като всички демократични избори, са шанс за ново начало, защото дават възможност не само нови хора да влязат в политиката, но и да подредим правилно приоритетите в нашия общ европейски проект. Ние, политиците, все още сме в дълг към европейските избиратели, защото не информираме достатъчно своите съграждани, понякога изкушени от възможността така по-лесно, чрез решенията на европейските институции, да оправдаем грешни национални политики.

Но изборите винаги ни напомнят, че евроскептицизмът, антиевропейската реторика и апатията са много голяма заплаха не само за европейската интеграция, но и за демокрацията на национално ниво. Нашият общ Европейски съюз днес повече от всякога се нуждае от допълнителна доза доверие, което да отговори на популизма и национализма.

Цялото изявление е публикувано на страницата на институцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158