EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сицилианско грозде търси пазари в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сицилианско грозде търси пазари в България

mail12:45 | 03.10.2012прегледи 546 коментарикоментари 0


Специално за БТА от Христо Петров
Ръководството на провинция Катания в областта Сицилия предприема поредица инициативи за износ на местен сорт грозде на новия и бързо растящ български пазар, съобщиха днес сицилиански медии.
"Инициативите се вместват в серията проекти, които провинция Катания възнамерява да изпълни за териториалното развитие в този деликатен за нашата икономика период, тъй като сме убедени в предимствата на пряката подкрепа на производителите за преодоляване на кризата," изтъкна членът на провинциалното ръководство Масимо Фавара, който отговаря за икономическото развитие.
Първата конкретна стъпка е подпомагането на местния консорциум за закрила на сорта десертно грозде "Мацароне", който търси пазари в България. За целта е поискано съдействието на Италианско-българския хранителен консорциум (КАИБ) с център в Пловдив, който е специализиран в подпомагане на развитието на фирми от аграрната и хранително-вкусовата индустрия. "В резултата на контактите с президента на КАИБ Джузепе Акардо бяха подготвени споразумения, които ще стимулират нашите
производители да изнасят висококачествената си продукция на пазарите в България," посочи Фавара. Десертното грозде "Мацароне" е със защитена географска индикация и обхваща лозови масиви в общините Мацароне, Калтаджироне и Ликодия Еубеа в провинция Катания, както и общините Акате, Киаромонте Гулфи и Комизо в провинция Рагуза. Сортът има три разновидности - светлозелена, червена и черна. Специално изготвено предписание определя качествените характеристики, които трябва да притежават гроздът, зърното, цветът, зреенето и количеството на хектар лозов масив.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg