EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сирия: Федерализация + избори до 18 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сирия: Федерализация + избори до 18 месеца

mail15:20 | 11.03.2016прегледи 1559 коментарикоментари 0


Участниците в преговорите за уреждане на кризата в Сирия обсъждат възможността за федерализация на страната, с цел съхраняване на нейното единството, съобщи Reuters, позовавайки се на източници в ООН. Тази идея е подкрепена както от Запада, така и от Русия, а съответните предложения вече са изпратени на специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Изборите в Сирия, под наблюдението на ООН, трябва да се проведат до 18 месеца, заяви още специалният пратеник. „Новите избори трябва да се проведат до 18 месеца след началото на разговорите, които ще започнат на 14 март. Изборите, както президентските и парламентарните, ще бъдат под наблюдението на ООН“, каза де Мистура.

Основната опозиционна група на Сирия – Висшият преговорен комитет (ВПК) обяви в петък, че ще присъства на непреките мирни преговори с правителството на 14 март в Женева, предаде AFP. В изявление, разпространено в медиите, ръководителят на ВПК заяви, че ще участват в преговорите като част от „ангажимента им към международните усилия за спиране на кръвопролитията и намиране на политическо решение в Сирия“.

Държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров са провели телефонен разговор, в рамките на който са обсъдили задълбочаването на координацията между двете държави в Сирия, предава РИА Новости.
„Отбелязана е необходимостта от по-нататъшно задълбочаване на руско-американската координация по военна линия с цел съдействие за спазването на условията по примирието и разширяването на хуманитарния достъп до населението в обсадените райони“, се казва в съобщение от Министерството на външните работи в Москва.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg