EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сирия: "Тъмна дестинация", която отново се отваря за туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сирия: "Тъмна дестинация", която отново се отваря за туризма

mail08:40 | 24.12.2021прегледи 2193 коментарикоментари 0


"Тъмни дестинации" - в тази секция на страницата на туристическата агенция Soviet Tours с централа в Берлин и известна с пътуванията, които организира в бившите съветски републики, можем да открием Сирия.

Под снимка на древния град Палмира агенцията приканва да се преодолеят страховете и стереотипите в люлката на цивилизацията. Формула за привличане на клиенти, която е доста противоречива. Въпреки че режимът на президента Башар ал Асад си върна контрола върху голяма част от сирийската територия с подкрепата на руските и иранските си съюзници, в провинция Идлиб в северозападната част на страната - последната крепост на бунтовниците, както и на североизток сраженията продължават. Междувременно според мнозина в цяла Сирия репресиите срещу противниците на властта не стихват.

Бутиковата компания Soviet Tours е основана от фотожурналиста, авантюрист и автор на статии за пътувания Джанлука Пардели, чиито репортажи от Азия, Африка и Източна Европа са публикувани от най-големите вестници и социални медии в света.

В опустошената от над 10 години война Сирия турове организират и други германски, английски, френски и китайски туристически агенции. Така те непряко допринасят за реабилитацията на президента Асад, отбелязва италианското издание "Интернационале".

Руските туроператори са сред тези, които първи включиха отново Сирия в брошурите си - още през 2019 година. На туристите се предлагаше да прекарат седмица в страна, белязана от война, която отне живота на около 370 000 души и създаде 3 милиона вътрешно разселени лица и бежанци. И всичко това, на фона на продължаващите сблъсъци в северните й територии.

Въпросните руски туроператори - Miracle и Kilimanjaro - предлагаха на клиентите си организирани турове на цена, започваща от 1600 евро, включващи Дамаск, Алепо, Палмира и Сейдная.

"Опитваме се да ги убедим, въпреки че е сложен край на хаоса и безредиците", заяви тогава пред агенция "РИА Новости" мениджърът на Miracle Виктор Комин.

Много от културните паметници в Сирия пострадаха от гражданската война, включително музеят в Алепо. Според ЮНЕСКО 30 процента от стария град са били напълно унищожени от бомбардировките на правителството срещу бунтовниците, а останалата част също е сериозно пострадала.

Палмира, древната "перла в пустинята", паметник на културното наследство, също бе засегната, след като военните подразделения на "Ислямска държава" унищожиха Триумфалната арка, която бе над 2000 години, и храма на Баал.

Въпреки трудностите обаче животът в Сирия все повече се връща към нормалния си ритъм и много туристически атракции са отворени за посетители.

Например на 50 километра от Дамаск, на хълма Касиун, се намира джамията Наби Хабил, почитана от мюсюлманите и друзите заради гроба на Авел, сина на Адам. От 2011 година бе невъзможно да се стигне до нея заради сраженията. Сега положението е овладяно и посещенията на поклонници и туристи са възобновени.

Туризмът бе значителен източник на приходи за сирийската икономика, като преди гражданската война осигуряваше 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната. През 2010-а, годината, преди войната, страната посрещна 8,5 милиона туристи, след което броят им се срина с 98 процента. Сега властите в Дамаск се надяват да върнат част от чуждестранните посетители.

Сирийският министър на туризма Мохамад Мартини обяви през ноември план за възстановяване на туристическия сектор до 2030 година, който е съсредоточен основно върху популяризирането на културния туризъм.

Планът обхваща и сфери като обучение в сферата на туризма и осигуряване на възможности за професионално развитие на завършилите училища и университети с тази специалност.

Министърът подчерта, че има големи възможности за инвестиции в туризма в Сирия, който ще създаде над 100 000 работни места до 2030 година.

Той оповести, че 488 000 чуждестранни туристи са посетили страната през текущата година и властите работят, за да се превърне 2022-а в най-добрата година за сектора от началото на гражданската война през 2011 година.

Мартини потвърди, че министерството е получило запитвания от европейски туристически агенции за изпращане на туристически групи в Сирия.

Министърът подчерта, че 45 проекта, спрени по различни причини, най-накрая са били завършени, а нови 40 ще бъдат предложени на срещата за инвестиции в туризма, която ще се проведе през март.

Сирийското правителство се нуждае от притока на чуждестранна валута, за да търгува с останалия свят, но този процес до голяма степен е блокиран от международните санкции, отбелязва "Дойче веле". Тъй като туристите не могат да обменят парите си за сирийски лири извън страната, то правителството може да разчита на пристигащите в Сирия да внесат валута, пише разположеният във Вашингтон Сирийски център за правосъдие и отчетност. Според организацията има опасност туризмът да финансира военните кампании на Асад, включително и срещу цивилни граждани.

Възможно ли е да се изгради просперитет върху руините на гражданската война, правилно ли е от етична гледна точка да се финансира едно управление, за което има подозрения, че прилага репресии срещу невинни граждани, обоснован ли е рискът да се организират пътувания до един все още "врящ котел"? Все въпроси, които може би нямат еднозначен отговор. Извън политическите и военни полемики обаче, най-важното остава сирийците да намерят пътя към изгубената нормалност, икономиката на страната да се развива и да бъдат запазени оцелелите уникални археологически ценности и културни паметници.

/БТА

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037