EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сирия & Ирак отрязаха ИДИЛ от външния свят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сирия & Ирак отрязаха ИДИЛ от външния свят

mail11:55 | 02.09.2016прегледи 1803 коментарикоментари 0


Групировката "Ислямска държава" е на път да загуби достъпа си до турската граница, която е единствената й врата за комуникация с външния свят от Сирия и Ирак, заяви говорител на Пентагона, цитиран от АФП.
Според капитан Джеф Дейвис ИД контролира вече само около 25 километра от границата с Турция, източно от сирийския град Ал Раи.
Това е последната зона, през която групировката ИД може да се свързва с външния свят, откъдето тя има достъп до граница. И ние ще го затворим, ние сме много близо да постигнем това, заяви говорителят на пресконференция в Пентагона в четвъртък.
Джихадистите загубиха през последните дни територии в полза на турските сили и техните сирийски съюзници след операцията, предприета от Анкара в Северна Сирия миналата седмица.
Турските сили превзеха първо пограничния град Джараблус, а след това напреднаха на запад, към Ал Раи, обясни говорителят.
Ръководената от САЩ коалиция за борба срещу ИД подкрепя турските действия с въздушни удари, уточни говорителят.
Турция предприе миналата седмица операция "Ефратски щит", целяща да прочисти района на границата от присъствието на бойци от ИД и от сирийските кюрдски милиции /Сили за защита на народа/, които Анкара разглежда като терористична организация. САЩ приветстват настъплението на турските сили срещу джихадистите, но искат да избегнат боеве между турските сили и Силите за защита на народа, които те разглеждат като съюзник в борбата срещу ИД.
След стълкновения през първите дни, ситуацията вече е по-спокойна в това отношение, посочи говорителят на Пентагона. Не сме забелязали боеве между турци и сирийски кюрди през последните дни, каза Джеф Дейвис.
Същевременно турската армия обяви вчера, че е прогонила джихадистите от три села в Северна Сирия - Завгар, Тел Ел Агбар и Ал Кулийех. Според турския телевизионен канал НТВ първите жители на Джараблус от вчера се завръщат в града. Турските сили са започнали да изграждат стена между Джараблус и Каркамъш, на турско-сирийската граница, за да възпрепятстват всякакво проникване на турска територия.
В същия район турската армия е унищожила взривни устройства, оставени от ИД. Армията съобщи, че е е унищожила 213 самоделни взривни усторйства от началото на операцията на 24 август.

Турската армия продължава работата по издигането на бетонна стена по границата със Сирия, за запазване на сигурността по границите на страната, предава Anadolu Agency. Турция сподели 900 километра граница със Сирия, която се тресе от гражданска война от 2011 г. насам.
Абдула Чифчи, районният губернатор на Суруч в югоизточната провинция Шанлъурфа заяви в четвъртък, че Турските въоръжени сили ще издигнат 4-километрова бетонна стена западно от граничния пункт Мурситпинар в Суруч и един километър източно от пункта.
„Нашата граница ще бъде по-осигурена с тази 3,6-метрова стена с бодлива тел“, заяви Чифчи.
Той заяви, че стената ще осигури по-модерна гранична охрана със своята тел и наблюдателни кули.
„Сигурността по турските граници стана много важна заради присъствието на „Демократичен съюз“/ПКК и „Ислямска държава“ по границите й. Затягането на граничната сигурност със Сирия отделя по-голямо внимание на сигурността, както на нашата страна, така и на света“, заяви Чифчи.


Тагове: ИДИЛ, Сирия, Ирак
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg