EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сирийци се връщат обратно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сирийци се връщат обратно

mail17:33 | 15.06.2016прегледи 1339 коментарикоментари 0


 Европа сияеше като Обетована земя за мнозина, рискували живота си, за да достигнат до нея. Но мечтите им се удавиха в калните полета на Северна Гърция. Сега десетки сирийски бежанци отново поставят на карта съдбата си, тръгвайки на път, но този път в обратна посока - те плащат на контрабандисти, за да ги върнат назад към Турция, пише германският вестник Die Welt.
В дългия път към дома сирийците избягват коварните води на Егейско море, придвижвайки се по реки като Марица, криеща не по-малко опасности с теченията си. Всяка вечер, групи бежанци се събират на гарата гръцкия граничен град Димотика, вдигат малки палатки и чака своя шанс да пресичане. Сред тях е и 27-годишен фризьор от Дамаск. След месеци, прекарани на гръцко-македонската граница, сега той иска да се върне в родината си заедно със съпругата си и дъщеря си - едва на година. "Аз отивам в Турция, не искам Европа. Край", категоричен е сириецът, който уверява, че "в Сирия под бомбите ще ни бъде по-добре, отколкото тук".
Неговият случай не е изолиран. Властите съобщават, че ежедневно границата се преминава нелегално между 30 и 40 души. Същевременно те предупредиха, че опитите за нелегално преминаване на границата през река Марица е изключително опасно през този сезон заради високите нива на водата.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg