EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сирийци в Лопушанския манастир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сирийци в Лопушанския манастир

mail17:00 | 08.01.2014прегледи 1183 коментарикоментари 0


За свободата, която Божият храм дава на изпадналите в беда, ще стане дума в този репортаж. Семейство сирийци от град Алепо от няколко дни живее в Лопушанския манастир край Монтана. Те са приети с радост не само от монасите, но и от местните, съобщи игуменът на Светата обител.
През последните години манастирът се разраства и превръща в крепост на православната българска култура с даренията на вярващи от София и Монтана.
Фамилията Ферхад са 7 души – майка и баща с три деца и двама възрастни родители. Жената била учителка, а съпругът й електротехник. Имали и семеен бизнес за производство на зехтин, но войната съсипала всичко. Преживените ужаси, обаче, ги накарали да бягат от всяка камера или фотоапарат. Затова отказаха да разговарят с екипа ни. На Богоявление семейство Ферхад имат покана от читалището в с. Георги Дамяново и ще бъдат гости на празника. Те изповядват древна персийска религия – зороастризъм.
- Всички хора от Лопушна, от местното население ги посрещнаха с радост, с подаръци, с най-добри думи и с голямо разбиране на тяхната болка… И още от първия ден те сами пожелаха и казаха: „Ние с какво можем да допринесем и да помагаме на манастира?”, – разказва игуменът на манастира, Величкият епископ Сионий.

А Светата обител има нужда от работна ръка, защото се изгражда нова църква в стила на строежите от IX век, когато е основан манастирът. Издигнат е нов параклис, посветен на Св. Петка, разширява се манастирската част, облагородяват се прилежащите площи. Епископ Сионий, казва, че амбицията на монасите е Светата обител да придобие облика на всички православни манастири за посрещане на поклонници.
В комплекса ще има и музей, където ще бъдат изложени стари икони, църковни книги и утвар, свидетелство за изящното изкуство, свързано с православието./източник:БНТ

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg