EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сирийската армия влезе в Палмира & операция в Мосул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сирийската армия влезе в Палмира & операция в Мосул

mail13:15 | 24.03.2016прегледи 3107 коментарикоментари 0


Русия и САЩ са в състояние да постигнат прогрес по редица сложни въпроси. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, който за трети път в последната година е на посещение в Москва, предава TACC.  „Може да се каже, че при всяка от визитите се намира някакъв подход, за да се придвижим напред. Може би не толкова далеч, колкото би ни се искало, но по много сложни въпроси постигнахме напредък“, заяви Кери в рамките на срещата си с Лавров.

13.15 часа Сирийските войски навлязоха в град Палмира,  контролиран от "Ислямска държава", съобщи сирийската телевизия, цитирана от Ройтерс. Редовната войска заедно с местни бунтовници са в западната част на древния град, като прочистват района от взривни устройства. По-рано сутринта "Ислямска държава" призова последните останали в Палмира около 15 000 цивилни да напуснат сирийския град, който силите на режима се опитват да превземат, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес. "Джихадистите призоваха с високоговорители цивилните да напуснат, тъй като боевете са достигнали предградията на Палмира", посочи Центърът, според който правителствените войски напредват на няколко фронта от западната страна на града. Настъплението им се забавя обаче от взривни устройства, заложени от ИД в полетата край града, отбелязва организацията.
Източник от сирийските сили за сигурност потвърди, че армията, която вече е на подстъпите към Палмира, се готви "да започне битка за освобождаването на града", завзет през май 2015 година от джихадистите. Според директора на СЦНЧП Рами Абдел Рахман в Палмира все още има около 15 хиляди от общо към 70-те хиляди жителите, населявали преди града, наричан "перлата на пустинята". Само най-бедните не успяха да избягат от града по-рано, каза Абдел Рахман.

Също преди часове правителствените въоръжени сили на Ирак започват офанзива срещу „Ислямска държава” в района на Мосул, съобщи държавната телевизия, цитирана от турският вестник „Хюриет”. Операцията ще бъде съпроведена с въздушно прикритие от водената от САЩ коалиция. Целта е джихадистите да бъдат изтласкани от няколко населени места в района на двумилионния Мосул. "Първата фаза на операция „Фатах” (Завоюване) е започнала рано сутринта, като правителствените сили са успели да изтласкат джихадистите от няколко села около Ниневия", заяви военен говорител. Бригаден генерал Яхия Расул, от съвместното командване по операциите, заяви по държавната телевизия, че иракските и коалиционните сили са допринесли в значителна степен за временния успех на офанзивата.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg