EUR 1.9558
USD 1.7249
CHF 2.0938
GBP 2.3251
CNY 2.3976
you tube
mobile version

Сиренето по БДС не се търси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сиренето по БДС не се търси

mail10:00 | 26.08.2011прегледи 617 коментарикоментари 1


Сиренето, произведено по БДС, трябва да струва минимум 10 лева за килограм и то от производител, каза пред Агенция „Фокус” председателят на Българското агросдружение Господин Господинов, производител и преработвател на млечни и месни продукти от Стара Загора. Според него в момента масово преработвателите правят сирене с възможно по-евтини суровини, принудени от ниската покупателна способност на потребителите. Именно поради това палмовото масло продължава да се използва широко в производството на млечни деликатеси, които преди време се смятаха за сирене. Това се налага, тъй като мандрите използват предимно чужда суровина като концентрирано или сухо мляко, което трябва да се омасли допълнително.
Господинов обясни, че освен с палмово масло, може да се използва и животинско масло, което обаче е по-скъпо и поради това – по-малко предпочитано. В същото време излиза, че мандрите нямат никаква сметка да произвеждат сирене по БДС, тъй като за него няма пазар. Простата сметка показва, че такова сирене би трябвало да струва минимум 10 лева от производител. Един литър истинско мляко без ДДС струва 70 стотинки, а за производството на един килограм сирене има нужда от седем литра. Това прави груба цена от 5 лева само за млякото. В сметката обаче трябва да се включи и 1 лев за различните разходи, като заплати, горива и т.н. При 13 % лихвен кредит, е нормално да се начисли и 16 % печалба за преработвателното предприятие. Дотук цената става 7 лева от мандраджията. Като се сложи ДДС, за да няма сива икономика, сиренето по БДС става 8,50 лева. Оттук-насетне трябва всеки по веригата да сложи своята надценка – търговец на едро, търговец на дребно, обясни Господинов. От това цената скача с още между 30-40 %, защото всеки си слага по 10-15 до 25 % печалба. И така цената на истинското сирене, с истинско мляко и без палмово масло, без сива икономика, би трябвало да струва 11 лева в магазина. „Хайде ако намалим цената отвсякъде по малко – но не повече от 1 лев, излиза, че сиренето трябва да е поне 10 лева”, обясни още Господинов. В момента той произвежда сирене по БДС, но само за имидж, защото то не се търси от потребителите. „Произвеждам такова сирене един път на два-три месеца, защото просто няма кой да ми го купи. Пуснал съм го на абсолютно без печалба на 7,90 лева от мандра. Това е абсолютният минимум. Сиренето е прекрасно, но от него няма печалба”, обясни той. В същото време чуждото концентрирано или сухо мляко, което преработвателите на млечни храни използват, е почти двойно по-евтино от българското. Между 65 и 75 стотинки за литър е цената на българското сурово краве мляко, докато тази на това от Унгария – малко над 40 стотинки, включително и разходите за транспорт. Единствено субсидирането на българската суровина може да изравни цената й с европейската, смята Господинов.

 


Тагове: сирене, БДС
 
Коментари
 
кънчо - 26-08-2011 г. 10:28:36

А бе чунчо,какви 10 лева те тресат тебе ! Само такива малоумници като тебе могат да произвеждат сирене краве по 10 лв !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg