EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синята коалиция иска спиране на новия бюджет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синята коалиция иска спиране на новия бюджет

mail10:15 | 14.10.2010прегледи 595 коментарикоментари 0


От "Синята коалиция" поискаха председателят на Народното събрание да спре процедурите за гледане на бюджета в парламента.
 По този повод съпредседателят на коалицията Иван Костов представи декларация от името на парламентарната й група.
Като причина за това искане Костов посочи "недопустимия начин, по който се разглежда в парламента проектобюджетът за идната година". Според съпредседателя на "Синята коалиция", републиканският проектобюджет трябва да се внесе заедно с консолидираната бюджетна програма, от която да става ясно какъв е общият дефицит на България.
След внасянето на законопроекта за бюджета правителството направи няколко дълбоки промени в политиката си - вдигайки осигурителните вноски, вместо увеличаването на изискуемия стаж, каза Костов. Това променя взаимоотношението между републиканския бюджет и бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/,
тъй като ДОО ще реализира повече приходи, посочи още Костов. Той отбеляза, че след внасянето на бюджета за 2011 година е било сключено споразумение с Българския лекарски съюз. "Така се предвидиха за догодина 130 млн. лв. допълнително, които трябва да бъдат платени през бюджета и НЗОК - тези пари не са разчетени в проектобюджета, който ни е представен", заяви Костов.
Тези две промени в действията на правителството, по думите на Костов, "не позволяват на депутатите да изработят отношение към най-важните политики на страната - пенсионното дело и здравната система". Според съпредседателя на "Синята коалиция", законът изисква бюджетите в тези сфери да бъдат приети или преди, или заедно с държавния бюджет. По думите на Костов, така Народното събрание нарушава закона, което е прецедент. "Но при управлението на ГЕРБ всичко е възможно", каза Иван Костов.
Ако не бъдат спрени процедурите за гледане на проектозакона за държавния бюджет, депутатите от "Синята коалиция" няма да участват в дебатите на заседанията на ресорните комисии, на които той се обсъжда. Затова Костов поиска от Цецка Цачева, ако тя не спре процедурите по обсъждането на проектобюджета, да не санкционира сините депутати, които няма да изразяват мнението си за него.

Снимка: БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg