EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдиците на КТБсъбрали над 700 млн. лв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдиците на КТБсъбрали над 700 млн. лв

mail15:07 | 21.03.2018прегледи 6614 коментарикоментари 0


Синдиците на Корпоративна търговска банка са събрали над 700 млн. лв., за да върнат първата порция от средствата, които трябва да си получат кредиторите на банката, съобщава в. Банкерь. Според Закона за банковата несъстоятелност това става чрез т. нар. частична сметка за разпределение. След като тя бъде изготвена, сумите от нея се изплащат на кредиторите. Процедурата може да започне, когато е събрана сума, надхвърляща 10% от задълженията на кредитната институция.

В изготвената още през март 2017 г. сметка за разпределение е предвидена сума от 570 млн. лева. Една малка част от нея - близо 36.09 млн. лв., е заделена за удовлетворяване на спорни вземания, след като по тях се произнесе съдът. Останалите около 534 млн. лв. трябва да отидат по сметките на всички обезпечени (на първо място) и необезпечени кредитори в съответствие с условията, описани в закона. Това не се случва, защото кредитори обжалват сметката за разпределение.

Един от тях е Българска банка за развитие, заедно с дъщерните си структури - "Национален гаранционен фонд" и Микрофинансираща институция "Джобс", а другия е френската "Сосиете Женерал" в Париж. Те възразяват срещу включването в списъка на обезпечените кредитори на две фирми - "Ардастрой" и "Аполо Инжинеринг". Мотивът е, че фирмите не представят необходимите документи, и преместването им в списъка на обезпечените кредитори ощетява ББР и дъщерните й дружества, а също и "Сосиете Женерал", тъй като намалява размера на сумите, които им се полагат от частичната сметка за разпределение. Но дъщерните дружества на ББР, а и самата банка възразяват и срещу включването на "Сосиете Женерал"- Париж, в сметката за разпределение като обезпечен кредитор.

 


Тагове: КТБ, синдици
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg