EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдикати одобряват търга за „Кремиковци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикати одобряват търга за „Кремиковци”

mail16:00 | 28.07.2010прегледи 2316 коментарикоментари 0


Продажбата на активите на "Кремиковци" е нова възможност за развитие на металургията, каза пред журналисти Васил Яначков, председател на организацията на КНСБ в Кремиковци. Синдикатите винаги са били против влизането на комбината в процедура по несъстоятелност, нo сега вече искаме търг, за да може около 6000 бивши и настоящи работници да получат дължимите им 60 млн. лева, добави той. Синдикатите настояват за пълна прозрачност на търга и да не се поемат скрити ангажименти от властта и от инвеститорите. На територията на комбината могат да се развиват перспективни дейности, които да дават работни места, счита синдикалистът.
Както е известно синдикът на "Кремиковци" АД /в несъстоятелност/ обяви вчера търг за продажба на активите на компанията при начална цена от 565 517 510 лева.
Оценката на комбината е била 2,2 млрд. лева по времето на социализма, каза Яначков. Едва ли на търга биха дошли инвеститори, които искат да вземат комбината само за скрап. Това вероятно ще е компания, която ще иска да развива основната  дейност на комбината, посочи Яначков.
За източване на ДДС и незаконна продажба на електроенергия в „Кремиковци" сигнализираха от компанията „Ворскла Стийл" - България, цитирани от Дарик. Генералният директор на компанията Виктор Демянюк  съобщи, че незаконната продажба на електроенергия е ставала на завишени цени с 25 % на 39 дружества. Парите от продажбата не са отивали за погасяване на задълженията на комбината към Националната електрическа компания, които към момента са около 80 млн. лева.

През 2008 г. "Ворскла Стийл" работеше по договор за производство на ишлеме в комбината. Според Демянюк след като от компанията са установили нарушенията, е изработен сценарий за премахването й от дружеството.

Украинската компания „Ворскла Стийл" иска да провери на място активите на „Кремиковци" преди да реши дали ще участва в тайния търг за продажбата им, съобщи генералният директор на компанията Виктор Демянюк. Той изрази съмнение, че реалното състояние на дружеството отговоря на това, което е записано в документите.

Според Демянюк през 2009 г. рудодобивното предприятие на „Кремиковци" е имало над един млн. лева печалба, но е било закрито, за да се доведе комбинатът към ликвидация. „По стара кремиковска традиция в следващите няколко дни всичко беше изнесено", заяви Демянюк.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg