EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдикати настояват за работа с руски петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикати настояват за работа с руски петрол

mail14:45 | 18.09.2023прегледи 526 коментарикоментари 0


Предсрочният отказ от дерогацията (за преработка на петрол с произход Русия) ще доведе до проблеми със снабдяването на вътрешния пазар с достъпни горива, ще вдигне цените не само на горивата, но и на всички стоки и услуги в страната, ще доведе до сериозно повишаване на и без това високата вече инфлация, хиляди ще загубят работните си места, и не само ние, нефтохимиците, но и много други свързани отрасли. Това пише в позиция на Синдиката на българските нефтохимици "Лукойл", изпратена до всички висши държавни органи.

За "Лукойл, който винаги се е доказвал като социално-отговорен и коректен партньор, се разпространяват лъжи и измислици с една-едничка цел да се демонизира имиджът на най-големия инвеститор в държавата, чийто основен грях са руските му корени, нищо че е българска фирма регистрирана и работеща по българските закони", посочват от синдиката.

Служителите в рафинерията пишат, че тяхното безпокойство е породено от ежедневната настъпателност, с която се води "войната" срещу предприятие, което е един от стожерите на българската икономика.

Поредният пример е необоснованото решение, гласувано в икономическата комисия, за предсрочно прекратяване на получената от България дерогация за внос на руски нефт (която иначе е до края на 2024 година) - не е възможно да бъде реализирано нито от технологична, нито от логистична гледна точка, пише в документа.

Синдикалистите твърдят, че договорите за доставка на суров петрол се сключват 6 месеца предварително, а изграждането на нова логистична инфраструктура изисква време.

Един нов резервоар се строи поне година и половина, за да отговаря на всички изисквания за промишлена и екологична безопасност, регламентирана в българските и европейските нормативни актове.

Рязката смяна на проектната суровина без нужната настройка на всички технологични процеси може да доведе до рискове от производствени аварии, причиняващи щети за екологията, живота и здравето на хората, пише в документа.

Членовете на Синдиката на българските нефтохимици заявяват, че са готови на решителни действия в защита на своите работни места.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg