EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдикати за непълен работен ден и през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикати за непълен работен ден и през 2010

mail18:53 | 26.09.2009прегледи 544 коментарикоментари 0


От КНСБ ще внесат на 28 септември в постоянната работна група по подготовката на антикризисни мерки към Националния съвет за тристранно сътрудничество нови предложения за облекчени режими за работниците и работодателите за 2010 година.
Освен в работната група, предложенията ще бъдат предоставени и на министъра на труда и социалната политика, на всички парламентарни групи, на представителите на работодателите.
Предложения са за промени в Кодекса на труда, налагащи се от тях допълнения в Кодекса за социално осигуряване и подзаконови нормативни актове, свързани с приложението им.
От синдиката ще предложат продължителността на непълното работно време да бъде в сила и през 2010 случай на прекратяване на трудовия договор през месец, по време на който или след който работникът се е трудил на непълно работно време, обезщетенията, свързани с прекратяването на договора, трябва да се изчисляват въз основа на трудовото възнаграждение при пълно работно време, а времето, през което не е полаган труд, да се счита са осигурителен стаж, предлагат от КНСБ.
От синдиката предлага също да бъде уредено право на работодателя, което да бъде в сила само за 2010, при престой, продължил повече от 15 работни дни, той да може да предостави отпуск на работниците за не повече от 3 месеца. За това време
работодателят трябва да заплати обезщетение, равняващо се на две трети от основното и допълнителните трудови възнаграждения по индивидуалния договор при пълно работно време.
От КНСБ ще настояват при престой повече от 15 работни дни и при съгласие на работника, работодателят да има право да командирова работника за изпълнение на длъжностните му задължения в друго предприятие, при друг работодател през предвидения период за командировки по трудовото законодателство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158