EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Симеон Дянков:Кризата свърши през април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Симеон Дянков:Кризата свърши през април

mail15:45 | 29.05.2010прегледи 1912 коментарикоментари 0


Дарик радио, "Седмицата" /със съкращения/
Водещ: Опря ли България до резервите си?
Симеон Дянков: Да, тя отдавна, всъщност още миналия юли, когато влизахме на власт предишното правителство вече беше взело около 300 млн. от резерва, така че по време на криза затова са резервите.
Водещ: Колко точно пари не стигат. Четох през цялата седмица интерпретации на ваши изказвания от края на миналата седмица, когато сте говорил за едни цифри, пред Нова телевизия за дупка от 2 млрд. лв., след това обаче изведнъж се планира дефицит, който да бъде по-висок от тази сума. Колко пари не стигат на България?
Симеон Дянков: По моите изчисления дефицитът в края на годината ще бъде около 2 млрд. лв., но ние решихме да направим възможно най-консервативния вариант на бюджет и ще влезем в парламента следващата седмица с още по-консервативен вариант около 3,2 млрд. лв.
Водещ: Сбърка ли експертът, добрият икономист Симеон Дянков, когато прогнозираше края на кризата през април? Не видяхте ли това, за което сега разказваше?
Симеон Дянков: Не, всъщност икономическата криза наистина свърши през април. Април месец беше първият месец, в който промишлената продукция спря да пада и износът вече пети месец се покачва, шести с май, вече съм виждал предварителните данни, безработицата трети месец пада, месец май – последните данни са вече около 9, 7%, банковият пазар за ипотеки вече трети месец се увеличава, така че има всички сигнали, че икономически България започва да излиза от кризата. Това е различно обаче от как приходите, кога и как приходите ще се увеличат. Там за мен от 3 до 6 месеца трябва да изчакаме.

Водещ: Намерих едно обобщение на изказванията ви от октомври насам на вас и на Бойко Борисов и те не са по-скоро в посока на подкрепа на това, което правите сега. На 7 октомври ви казвате – „правителството предлага консервативен бюджет с нагласа за положителна актуализация в средата на следващата година”, Борисов през ноември – „всеки, който ни тласка да отидем на дефицит, за да прескочим тези няколко месеца на спокойствие не е отговорен към следващото поколение”. Дори на 11 април тази година казвате „засега не е необходима ревизия на бюджета, не вървим към дефицит, напротив бюджетното ни състояние заедно с Естония е едно от двете най-добри бюджетни състояния в Европа и ние определено ще останем в критериите под 3% от БВП дефицит” и изведнъж сега взимате решение за покриване с пари от резерва.
Симеон Дянков: Не, това са две различни теми. Покриване с пари от резерва винаги е най-добрата идея във време на криза, така че темата, ако има дефицит от къде да дойдат парите за мен е много лесна за решаване тема като икономист и винаги се взима най –евтиния ресурс. Фискалният резерв е най-евтиният финансов ресурс. А другата тема, защо дефицитът е по-голям отколкото заложихме, първо, както казах ние още миналия ноември, ще има актуализация около 15 юни. Аз тогава се надявах и въобще цялото правителство тогава се надяваше това да бъде актуализация в положителна насока. Между ноември миналата година и сега излязоха обаче две големи изненади. Едната беше общоевропейска. Спомняте си в края на януари внезапно кризата в Гърция, която беше незначителна за целия европейски пазара, внезапно със седмиците през февруари и март стана общоевропейска криза и зарази Испания, запази Португалия, зарази Великобритания и всъщност плъзна по целия Европейски съюз. Това вече наложи съвсем друга външна политика и съответно много повече несигурност за нашия износ. И другата изненада, неприятна изненада беше вътрешна. Това бяха, пак края на януари и началото на февруари, анексите към 148 договора, които бяха, са на стойност около 2 млрд. лв. Тези 2 млрд. лв., ако не успеем тези всички договори да ги анулираме, от някъде трябва да дойдат. Тези две неприятни изненади, едната напълно независеща от България, а другата вътрешна, общо взето предопределиха доста по-консервативен начин с бюджета.

Критиките

Водещ: Друго мнение, на предшественика ви Милен Велчев в „24 часа”. Той казва: „Европейската комисия ни критикува за наднормено тегло, а ние пълнеем още”. И развива тезата, че и вие споделяте идеята за реформи, но нямате подкрепа за тях, може би потвърждаваща се от репликата ви за тютюнопроизводителите.
Симеон Дянков: Аз съм се върнал в България, за да правя реформа. А реформите по време на криза са... всъщност това е най-благоприятното време да се правят реформи. Значи някой от опозицията коментират, а всъщност и в кабинета от време на време се говори по този начин, че реформи се правят само с пари. Ако видите историята на реформите в света, те винаги са се правили, неизменно, в най-тежката част на кризата. Просто защото тогава е явно, че тези реформи са необходими. Има и много елементарен въпрос. Ако реформи се правят само с пари, последните няколко години, по време на предишното правителство, Европа беше много богата. Защо не направиха тогава реформата в здравеопазването – Тройната коалиция? Защо не направиха реформата в пенсионната система? Не е вярно, че реформи се правят само с пари. Парите, разбира се, помагат, но те правят и по-мързелив. Така че сега е моментът и сега казвам, до края на тази година ние ще сме успешни. В края на мандата ще се каже „това беше много успешно правителство”, ако до края на тази година всичките реформи, които сме начертали, се направят.

 

Чужди инвестиции

Водещ: Не си тръгват чужди инвестиции от България, така ли?
Симеон Дянков: Не, не си тръгват в конкретния..., какво става март, април – инвестициите са доста по-малки от предишни години, но те са доста по-малки в цяла Европа. Средно в Европа, да ви дам средноевропейските данни, средно за Европа за първите четири месеца до края на април тази година на фона на преди кризисната 2008 година, да кажем, инвестициите са някъде около 12%. Но това е навсякъде – Германия, Франция, Испания, Италия и просто хората в момента имат несигурност какво става с Европа, което е много различно с Азия, със Съединените щати, където вече са излезли от кризата и нещата вървят. България, общо взето, по тази тема е средно статистическа. Има изтичане на пари, но това е главно в банковата система, понеже в последните три-четири години, особено в ипотечния пазар са влизали много пари, сега просто нетно само от депозитите на български граждани влизат пари. Така че реално няма такива притеснения, че виждате ли, чужди инвеститори си изтеглят пари от България, просто Европа в момента е в несигурно положение и инвестициите като цяло в Европа се забавят.
Водещ: Ще привлечем ли, според вас, нови немски инвеститори, тон като този на министър-председателят от тази седмица към онези немски фирми, които имат бизнес в България и го бяха поканили на обяд? Сега това е много деликатно да ви накарам да кажете, че не сте съгласен, примерно с Бойко Борисов, ама вие наистина съгласен ли сте да се говори така на тия, които чакаме да помогнат на българската икономика, давайки пари тук?
Симеон Дянков: Не на всеки, въпросът трябва да има и отговор. Наистина този тип говорене стряска чужди инвеститори. До някаква степен аз съм си променил мнението в последните 10 месеца, защото виждам случаи, виждате тази седмица, примерно бивш гръцки министър призна, че „Сименс” му е дал подкуп. Значи тази идея, че чуждите инвеститори са чисти, а българските инвеститори, видите ли, са по-нечисти, се оказа, че не е така. Имаме вече доста примери от България и от цяла Европа. От тази гледна точка, премиерът е прав да казва, чуждите инвеститори не са ни по-мили от българските инвеститори. Това разбира се стряска хората, стряска германци, австрийци и т.н., защото те може би са свикнали на по-добро отношение към тях. Такова отношение, аз съм съгласен тук с премиера, не трябва да има. Българските инвеститори трябва да са на равна нога с чуждите инвеститори, но за инвеститорите като цяло вече и тук моето мнение е малко по-различно от премиера, ние трябва да сме много внимателни, защото те създават работните места. И ние трябва да им кажем, вижте ние нарочно държим данъците да са ниски и за вас, и за хората, за да можете да работите с нас. Искаме да създаваме работната ви среда и от тази гледна точка трябва да има и по-внимателно говорене, от това което стана.

 

МВФ, облигации 

Водещ: Никакви преговори с МВФ?
Симеон Дянков: Никакви преговори с МВФ. Много далеч сме от това, толкова сме далеч, че е немислимо всъщност да има такива преговори.
Водещ: Емитиране обаче на облигации ще има, или какво ще бъде? Как ще се съберат тези 200-300 милиона лева продажба на дълг на местния пазар? Това няма ли да са облигации?
Симеон Дянков: Това са местни облигации, но това отива и това всяка година всъщност се прави. Тази година просто се прави малко повече – до 300 милиона лева такива облигации. Всеки месец се прави по нещо. Това обаче от една част е изплащане на предишни дългове. Един вид ние просто взимаме допълнителни облигации, за да изплащаме дългове, и малко допълнителни пари. Но ако видим, че вътрешната конюнктура не е положителна, в смисъл трябва да плащаме високи лихви, и това всъщност няма да правим толкова често. В момента най-евтиния ресурс е фискалният резерв. Той затова е събран. Няма никакво притеснение, че някакси има несигурност от това. Напротив, това е най-сигурното нещо да се прави. Всъщност най-сигурното е да не се влиза в дефицит. Но това никой в Европа не може тази година да го направи. Следващото най-сигурно е малък дефицит. И аз за това се боря с моя екип всеки ден. Но ако стане някакъв малък дефицит, фискалният резерв е най-добрия начин това да се покрие.

Акцизите

Водещ: Грешка ли беше вдигането на акцизите на цигарите, което доведе до увеличаването на контрабандата?
Симеон Дянков: Не. Беше всъщност един от най-добрите, макар и оспорвани ходове, които съм правил от последните 10 месеца. И това ще се види в годините. Така че там въобще не се притеснявам и въобще не следя този дебат.
Водещ: Но сега не се вижда. И дава много хляб и на БСП. Дори противниците ви от опозицията казват, че конфликтът, искрите между МВР и митници, респективно вас, било заради битка за овладяване на контрабандните канали. Тяхната логика, доколкото разбирам, е че даже акцизите са вдигнати с цел да се увеличи контрабандата с цел да има далавера за тези, които са на власт, и те понеже, като има далавера, са се счепкали в момента.
Симеон Дянков: От БСП много разбират от далавери. Така че те като говорят за далавера, наистина трябва да се слушат. Защото те са създали огромната част от далаверите в държавата. Така че те като говорят за далавера, наистина трябва да ги слушаме, те са майстори от тази гледна точка. Но тук има две теми. Първо, че акцизът се вдигна от 1 април тази година. Реално няма два месеца. Не може да се очаква... Значи народът е чакал 20 години за реформите в здравеопазването. Чакал е 20 години за реформите в пенсионната система. 20 години е чакал за реформите в енергетиката. Не може за по-малко от два месеца да се каже: ето тук стана нещо и вижте, то не работи. Да изчакаме още три-четири месеца. Аз съм убеден, че след четири месеца, три месеца отсега, въобще ще изчезне тази тема. Просто по нея хората ще видят две неща. Първо, защо се вдига сега акцизът по-рязко? За да не се вдига акцизът в следващите три години. Тази година понеже има сравнително малко икономически растеж и в България, и в Европа, ще има по-ниска инфлация в сравнение със следващите години. Сега вдигаме, за да не го вдигаме 2011, 2012, 2013 година, когато ще има повече инфлация.

Втори мандат

Водещ: Как гледате впрочем на тези непрекъснати слухове, че скоро си отивате от българската политика?
Симеон Дянков: Смешни, аз съм казал и продължавам да казвам, на нас ни трябват поне два мандата, за да оправим всички неща, за които сме се хванали да правим. От тази гледна точка аз гледам на моя престой в България като двумандатен и общо взето си правя сметките след 2017 година, оттам нататък вече какво. Дотогава, предполагам всички в едно ще сме успели, в друго е хубаво и на други хора да се даде възможност и трето вече можем да си мислим повече за семействата, защото това малко изостава. Толкова. Примерно последните осем дни аз съм бил в осем български града и чак тази сутрин успях да си видя децата.
Водещ: Два мандата, много исторически гледате на присъствието си в политиката.
Симеон Дянков: Някой като се хване с нещо, трябва да каже какви са му целите. Аз за този мандат казах за мен кои са важните три цели – много по-добри пътища и инфраструктура, много по-добра борба с далаверите, ново чувство за държавност и скок в българското производство. Това е за този мандат. За следващия мандат остават още няколко големи цели. Това е вече вторият програмен период за еврофондовете, там искам още пол-добре да се справяме и вече всички да ги усвояваме. Искам за Северна България много повече инфраструктура, защото сега дори да ги усвоим всички еврофондове за инфраструктура, те всъщност са всички в Южна България. А градове като моя град Ловеч примерно или Русе, остават без добри проекти. Аз искам за следващия програмен период бързо да се ходи до Видин, до Русе, до Варна, до Ловеч.
Водещ: В следващият мандат магистрала до Ловеч.
Симеон Дянков: В следващият мандат магистрала не само до Ловеч и въобще в Северна България. Магистрала до Видин, магистрала до Русе, магистрала до Варна, навсякъде в Северна България и в това трябва се инвестира.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158