EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силно и дълго земетресение усетено в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силно и дълго земетресение усетено в България

mail12:38 | 24.05.2014прегледи 2254 коментарикоментари 0


обновена/ Силно и продължително земетресение, станало на територията на Гърция, беше усетено в 12.25 часа в цяла България, в южните райони трусът бе най-силен.  Продължителността му бе между половин и една минута. Най-силно са го усетили живеещите на по-високи етажи. Според професор Николай Милошев, заместник-председател на Българската академия на науките, в София земетресението се е усетило с интензивност около 3 - 4 по скалата на Медведев - Шпонхоер - Карник. Тепърва предстоят множество вторични трусове, имайки предвид силата на първото земетресение. Според специалисти обаче, те ще са много по-слаби и не се очаква да причинят щети.

"Има около 25 автършока или последващи трусове. Те са с различна сила - от 5 и половина до три в района на епицентъра. В България надали ще бъдат усетени", отбеляза професор Млошев.

Сайтът на Европейския сеизмологичен център първоначално регистрира земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер в Средиземно море. Минути след това промени силата му на 6.5 по Рихтер.

Към 12.55 часа Европейският сеизмологичен център регистрира три земни труса в Егейско море - първото с магнитуд 6.5 (станало в 12.25 часа и усетено в България), второто - 5.0 (в 12.34 часа), а третото - 4.0 (в 12.43 часа).

По предварителна информация от дежурния сеизмолог на БАН епицентърът е в Гърция – на 320 километра югоизточно от София с магнитуд 6.5 степен по скалата на Рихтер.

В Гърция е било усетено със сила 7.2 степен, югозападно от Александруполис. Епицентърът е остров Лимнос. Според Европейския сеизмологичен институт  дълбочината на огнището е на  15.8 километра в земните недра.Трусът е бил усетен дори в района на румънската столица Букурещ.

В Благоевград трусът се е усетил много силно, както и в Кърджали. В Бургас земетресение е усетено също.  Трусът е усетен в Пловдив в 12.25 минути, като трусовете продължили необикновено дълго. Усетено е и в Казанлък, и в Стара Загора.

Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни, обяви пред БНР проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна, каза още проф. Ботев.

Към момента няма данни за материални щети и повреди следствие на труса.

Турските електронни медии веднага съобщиха за сила от 6,7 в Истанбул. Земетресението е изплашило до смърт жителите на Истанбул, Маниса, Измир, Чанаккале и Балъкесир, хората започнали да излизат на улиците, телефонните линии са били прекъснати за кратко. По данните на сеизмичния център Кандилли такава е била силата на труса, усетена в най-западната точка на Турция – остров Гьокче ада. Цитирани са показания, засечени от агенцията за геологически проучвания в САЩ, според които епицентърът е в Гърция с магнитуд 7,2 степен по Рихтер и с дълбочина 91 километра. /БГНЕС,БНТ

 Червената точка е епицентърът.

Интервю

Проф. Емил Ботев - ръководител на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география, в интервю за предаването „Деконструкция” по БНР

Водещ: Кажете ни цялата информация, която имате до този момент, за земетресението, което разлюля София, предполагам и други места в страната.
Емил Ботев: Точно така. За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна, естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни. По-важното, както ви споменах, че това не е продължение на процеса на микроземетръсна активност, който тръгна преди три месеца от Рила и спря до Плана планина преди Панчаревския възел. Ние проведохме там специални изследвания и имаме резултати от геодезичните измервания на точките на софийската мрежа, която се свързва с Витошкия разлом. И там нямаше никакви данни за сериозни придвижвания, т.е. за натрупване на напрежение. И аз съм щастлив, че това събитие, тъй като съм извън София, нямам връзка с колегите, но веднага ви казвам, че не трябва да се притесняват хората, тъй като активността в Северна Гърция е на порядъци по-висока в момента в сравнение с нашата. Т.е. десетки пъти по-висока сеизмичност имаме от Солун докъм Кавала и остров Тасос. Имаме една активизация в последните една-две години. Така че тя е едно естествено продължение и това земетресение не може да доведе до много сериозни щети на територията на нашата страна.
Водещ: Добре, ако продължи тази сеизмична активност в Гърция и ако се засили, може ли и тук да го усещаме по-силно?
Емил Ботев: Нека веднага пък да споменем, че вероятността тя да се засили е нищожна, въпреки че в природата не трябва да се изключват и неоценимите неща, случват се и случайности, но вероятността е много по-малка. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив, земетресение с по-слаба активност ще има в Северно Егейско море и те могат да бъдат дори с хиляди. Давам пример: 2009 г. имаше едно земетресение близо до територията на нашата страна, близо до Петрич. Слава Богу, без такива ефекти, то беше и с по-слаб магнитуд – 5,2 максималния. Но само за една година имахме 2000 микротруса, които бяха усетени в Петричка област. С това е характерен, да го наречем Северноегейския разломен линиамент. Там е Местенската разломна структура, която има и към нашата страна. Но веднага да ви кажа, че изследванията, които ние провеждаме в нашата страна по отношение на това, което можем да кажем за повърхностната част от /…/ блокове, е, че съвсем не са тези движения. Веднага към Солунско до 12 милиметра достига, а при нас е 2-3 милиметра, като изключение 4 милиметра. А в Северно Егейско море движенията на повърхността, които се засичат и по островите, достигат и до 20 милиметра, да не говорим за Южно до 30-35 милиметра на юг.
Водещ: Добре, значи, можем да кажем, че тази сеизмична активност, която сега наблюдаваме в момента в Гърция…
Емил Ботев: Не е пряко свързана с територията на нашата страна. В никакъв случай.
Водещ: И там магнитудът е малко под 6, нали така?
Емил Ботев: Магнитудът е към 6 – 5,8, но това е средният магнитуд. По различните видове вълни, по различните сеизмични станции, в зависимост от пътя на вълните, се получават различни оценки. Ако отворите съответния сайт… Нека хората не се притесняват, това не е нееднозначност на съответните решения - такива са нашите познания за дълбоките недра на земната среда. Не е възможно да има еднакъв магнитуд по всички определения. Затова се приема един среден и за по-силните земетресения към магнитуд 6, това е така нареченият магнитуд по момент или моментен.
Водещ: Най-силно се е усетило в Южна България, разбира се, но можем ли да кажем дали има някакви щети, дали има някакви поражения?
Емил Ботев: Би трябвало „Гражданска защита”, която е оторизираният орган, да носи отговорност за тази информация. Ние по принцип не би трябвало веднага да предаваме на средствата за масова информация, защото те преценяват. Но нека все пак аз да ви кажа, на моя лична отговорност. Както споменах, не би трябвало тази сътресяемост, която ще се реализира на повърхността на пограничните райони, да доведе до сериозни въздействия. Няма как да няма някъде пукнатинки по мазилките, но те не могат да бъдат… такива мазилки, които и без това, както се казва, от по-големи бури или ветрови въздействия биха се напукали…
Водещ: Но хората да бъдат спокойни – това е най-важното, проф. Ботев.
Емил Ботев: … такова въздействие. Така наречени паянтови постройки или подобни биха могли да имат такива дефекти, но класическите здания не би трябвало по никакъв начин да бъдат въздействани от това земетресение.
Водещ: Тоест хората да не излизат сега на улицата, нали? Могат да си стоят вкъщи?
Емил Ботев: Няма основание за такова притеснение, в никакъв случай. Още веднъж повтарям, че тази активност за Северно егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна. Има отношение, но то не е директно във времето. Не става така, става с дълговременно натрупване, да не кажа и на десетилетия във времето, а не часове и минути след съответната активност в Северно егейско море.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049