EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силната йена - проблем за японската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силната йена - проблем за японската икономика

mail11:19 | 27.11.2009прегледи 649 коментарикоментари 0


Японският финансов министър коментира, че стабилността на йената е причина за влошаването на държавната икономика, съобщава BBC.
В последните дни обменната търговия достигна най- ниското ниво от средата на 1990 г.
Големите щети, които йената нанесе на конкурентоспособността на японския износ, се отразиха негативно и на икономическия ръст на страната.
Финансовият министър Хирохиса Фуджии заяви, че правителството внимателно следи ситуацията и подчерта, че още не е наложителна незабавна намеса.
Японското правителство обяви, че дефлацията в страната се е ускорила през октомври като основната инфлация (без отчитане на непостоянните цени на пресните хранителни продукти) е спаднала с 2,2 процента на годишна основа, предадоха световните агенции.
Ключовият индекс на потребителските цени е намалял за осми пореден месец. Спадът е малко по-голям спрямо прогнозата на осведомителната агенция Киодо за понижение от 2 % на основната инфлация. Дефлацията би могла да забави икономическия
растеж, тъй като въздейства върху печалбите на компаниите и увеличава бремето им от дългове.
Правителството съобщи също така, че ситуацията на японския трудов пазар се подобрява. Безработицата е намаляла за трети пореден месец до 5,1 процента през октомври спрямо 5,3 на сто, отчетени месец по-рано, благодарение на растежа на
производството и износа.
Броят на безработните японци е нараснал с почти 35 процента спрямо октомври 2008 г. до 3,44 милиона, докато броят на работещите е спаднал с 1,8 на сто до 62,71 милиона, отбелязва AP.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg