EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силистра: Трафик на корабите в реално време

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силистра: Трафик на корабите в реално време

mail06:30 | 14.02.2014прегледи 1944 коментарикоментари 0


Първата в България система за речни информационни услуги по Дунав вече работи в Силистра. Системата може да се ползва свободно на адрес www.ris-silistra.org. Разработена е по линия на международния проект "DaHar" /Danube Inland Harbour Development - "Развитие на вътрешните пристанища по р. Дунав"/, по който Силистренската община е партньор. Водещ партньор е унгарската община Дунайварош. Това бе съобщено на състоялата се среща в Силистра за представяне на резултатите от работата по проекта, който е част от програмата за стратегическо териториално развитие на ЕС и програмата за трансгранично сътрудничество "Югоизточна Европа". Сайтът дава възможност да се проследи движението на корабите покрай Силистра и региона, за използване потенциала на пристанищната инфраструктура, за развитието на речния туризъм. Предоставената в сайта информация за движението на корабите в реално време в околността на Силистра може да бъде използвана свободно от фирми и граждани. Приемната станция е монтирана на сградата на Силистренската община.
Една от дейностите по проекта"DaHar" е анализ на развитието на мултимодалния товарен транспорт. Разработен е интегрирана стратегия за развитието на пристанищата от Дунавската логистична верига, която е обсъдена на европейско равнище. В края на този месец се очаква да бъде подписана обща декларация от партньорите за изразяване на ангажимент за подкрепа на резултатите от проекта и след неговия край. Смята се, че работата по проекта "DaHar"е по-полезна, ако има продължение през 2014 - 2020 година. Основа в продължението ще бъдат конкретни инвестиционни възможности.

Проектът „DaHar” /Danube Inland Harbour Development- Развитие на вътрешните пристанища по р. Дунав/, в който Община Силистра е партньор, стартира през април 2011 г. и неговият период на изпълнение е 36 месеца- до март 2014 г. Целта на проекта е по-добрата интеграция на навигацията с веригата на транспортната логистика посредством изследване и използване на мултимодалния потенциал на пристанищата и прилежащите им територии в средните по големина градове от Югоизточна Европа. Като крайна цел се предвижда изготвяне на стратегия за развитие на речните пристанища по р. Дунав, която ще бъде представена в Брюксел и приета на европейско равнище. Силистра ще бъде включена като пристанищен град в логистичната връзка между пристанищата.
Сайтът за речната информационна услуга РИС дава възможност за обществена информираност на гражданите, за движението на корабите покрай Силистра и региона, както и за използване потенциала на пристанищната инфраструктура в региона, за развитието на речния туризъм.
Сайтът е разработен като част от дейността на Община Силистра по една от работните точки на проекта, а именно "Използване на потенциала за развитие и сътрудничество на участващите пристанища чрез трансфер на знания", раздел "Осигуряване на връзки и тестване на речните информационни транспортни и логистични услуги".
Предоставената в този сайт информация за движението на корабите в реално време в околността на Силистра може да бъде използвана свободно от фирми и граждани. Това би улеснило ползвателите на сайта в дейности като логистика, туристически услуги, занимателни дейности (водни спортове) и други.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg