EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Силен ръст на китайския износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен ръст на китайския износ

mail07:40 | 15.04.2021прегледи 1330 коментарикоментари 0


Китайският износ нарасна солидно през март за пореден месец, макар и малко по-слабо от очакваното, докато вносът достигна 4-годишен връх, което е поредно доказателство за силното възстановяване на втората по големина световна икономика от коронавирусната пандемия, която възникна преди малко повече от година. Това показват данни на китайската митническа администрация.

През март експортът на Китай нарасна с 30,6% спрямо година по-рано, но при рекорден ръст от 154,9% през февруари и с 60% сумарно през първите два месеца на 2021 г,. докато пазарната осреднена прогноза беше за повишение с 35,5%.

Макар и по-слаб от очакваното, растежът на китайския износ показва увеличаване на външното търсене с оглед на хода на ваксинацията срещу Covid-19 в световен мащаб и по-специално в някои водещи икономики като САЩ и Великобритания.

В същото време вносът в Китай скочи с 38,1% на годишна база при очаквания за малко по-скромен растеж с 23,3%. В резултат на това търговският излишък се сви през март до 13,8 млрд. долара при пазарна прогноза за позитивен търговски баланс от 52 млрд. долара.

Износът в посока САЩ нарасна през март с 53,3%, докато американският внос в Китай скочи със 74,8%. Данните сочат, че втората по големина икономика в света продължава да набира скорост.

Говорител на митническото бюро, заяви на брифинг във вторник, че възстановяващата се световна икономическа и търговска активност стимулира износа на Китай през първото тримесечие, което е "добро начало" за годината. Разширяващото се фабрично производство, инвестициите и потреблението в Китай също стимулират вноса в страната, каза още той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg