EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Силен ръст на китайската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен ръст на китайската икономика

mail07:40 | 22.10.2020прегледи 625 коментарикоментари 0


Китайският БВП нарасна за второто поредно тримесечие през периода юли - септември, връщайки по този начин втората по големина икономика в света към нейните нива от преди коронавирусната криза само половин година след първоначалния пандемичен икономически шок.

Китайският БВП нарасна през третото тримесечие с 2,75% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетен рязък отскок от 11,5%, показват данни на Националното статистическо бюро на азиатска държава, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силен растеж от 3,3 на сто.

Този поредно нарастване допринесе за завръщане на китайската икономика на пътя на растежа, като БВП се увеличи през периода юли - септември с 4,9% на годишна база (спрямо третото тримесечие на 2019г.), след като през второто тримесечие нарасна с 3,2% и след срив с цели 6,8% в началото на годината - първо икономическо свиване от 1992 г. насам, от когато датират тези статистически данни. Осредните очаквания на анализатори и икономисти обаче бяха за по-силен растеж от около 5,2 на сто през третото тримесечие.

За първите девет месеца на годината БВП на Китай се повиши с 0,7% спрямо година по-рано, отчита Националното статистическо бюро на азиатска държава.

В есенните си глобални макроикономически прогнози МВФ прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 1,9% през 2020 година, което предполага, че това ще бъде единствената голяма икономика в света, която ще успее да отбележи растеж през настоящата. В същото време МВФ прогнозира свиване на БВП на САЩ през 2020 г. с 4,3% и спад в еврозоната с цели 8,3 на сто.

Въпреки доброто възстановяване на китайската икономика, съществуват рискове, свързани с връщането на противоепидемичните рестриктивни мерки в Европа и поредната вълна от инфекции в САЩ, които биха навредили на потребителските разходи и биха предизвикали загуба на повече работни места, а това би било негативно и за втората по сила световна икономика, посочва анализатори, цитирани от Ройтерс.

Китайската национална статистика представи и последните важни икономически показатели за месец септември.

Индустриалното производство нарасна през септември с 6,9% на годишна база след повишение с 5,8% през август и очаквания за по-слаб растеж с 5,8 на сто. Това представлява подобрение за шести пореден месец, след като през първите три месеца на годината производството претърпя срив от 13,5% по време на разгара на коронавирусната епидемия в Китай.

От началото на годината индустриалното производство нарасна с 1,2% спрямо първите девет  месеца на 2019 г. и след повишение с 0,4% през периода януари - август.

Продажбите на дребно през септември пък нараснаха с 3,3% на годишна база след повишение с 0,5% през август и очаквания за по-скромен растеж с 1,6 на сто, отбелязвайки най-силно повишение от декември 2019 г. От началото на годината търговията на дребно в Китай обаче се понижи със 7,2% спрямо същия период година по-рано и след понижение с 8,6% през първите осем месеца на 2020 г.

Дълготрайните бизнес инвестиции през периода януари - септември се увеличиха с 0,8% спрямо същия период година по-рано след спад с 0,3% през първите осем месец, излизайки на позитивна територия за пръв път в рамките на 2020 година. Бизнес инвестициите само в частния сектор скочиха през септември с 12% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от близо година и половина насам.

Нивото на безработица в Китай, което от много години стабилизираше около 5%, се понижи през септември до 5,4% от 5,6% през август и заложена от управляващите в Пекин цел за безработица от около 6 на сто.

 

източник: БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg