EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силен пазар на бизнес имотите у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен пазар на бизнес имотите у нас

mail20:20 | 02.02.2017прегледи 2474 коментарикоментари 1


Повече сделки с офисни и индустриални площи, лек ръст на наемите и активен пазар на земя и инвестиционни имоти белязаха 2016 г. Годината бе силна за пазара на бизнес имоти и има всички предпоставки той да продължи да се развива на високи обороти и през следващите месеци, показва анализът на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония с над 10-годишен опит на пазара на бизнес имоти.

„Подобно на 2016 и сега годината започва с активен наемен пазар и силен инвеститорски интерес към България и Югоизточна Европа. За разликата от миналата година обаче през тази очакваме и завършването на значителен обем офисни и логистични площи, което отчасти ще балансира търсенето и предлагането в тези сегменти“, обобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор.

За пазара на инвестиционни имоти 2016 година приключи с ръст от 16% спрямо година назад и обем от €290 млн. В това число влизат както придобивания на бизнес имоти – офиси, индустриални, търговски площи и хотели, така и покупките на парцели за подобно строителство.

През миналата година агенцията регистрира над 60 сделки. Придобиванията на търговски площи, хотели и индустриални имоти имат най-висок дял от общия обем.

„Пазарът през годината беше много силен и като брой сделки, и като инвестиционна активност – над 70% от транзакциите са с доходоносни имоти. Това потвърди нашите очаквания фокусът постепенно да се измести от земя и подценени имоти към този тип активи“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“.

Според неговия анализ, ако очакваните сделки с търговски и офис площи бъдат приключени, инвестиционният пазар може да регистрира най-силната си година след 2007-2008 през 2017 г. Очакванията му се подкрепят от добрите макроикономически показатели на страната, стабилизирането на наемите и наличието на първокласен инвестиционен продукт в сегментите на офисните и търговските площи.

Прогнозата е България, Румъния и Унгария да фокусират интереса на опортюнистично настроените инвеститори предвид по-високите нива на доходност и потенциала за ръст, които предлагат спрямо по-зрелите пазари.

 


 
Коментари
 
Мая Тонева - 11-02-2017 г. 16:30:37

Не знам от къде ги измисляте тия цифри, но ме кефи, че бизнесът ще фалира поради липса на работна ръка. Той забрави човешкия фактор, но това ще му се върне тъпкано. А пазарът на имоти е чат от т.нар. FIRE сектор, който само смуче пари от реалната икономика, тоест паразит. Въртят се едни имоти и нищо друго.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg