EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Силен натиск за нови инвестиции във ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен натиск за нови инвестиции във ВЕИ

mail15:28 | 07.01.2010прегледи 976 коментарикоментари 0


Дали ще има мораториум върху одобряването на проекти за  възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) продължава да бъде предмет на дискусии.
Днес икономическият министър Трайчо Трайков по време на обяд с членовете на Германо-българската индустриално-търговска камара увери, че мораториум върху бъдещите инвестиции в този сектор няма да има. Министерството на икономиката смята, че подобни проекти не трябва да се замразяват, а да се въведе рестриктивен режим при одобряването на някои от тях. Въпросът бе поставен на срещата от германската фирма "Енвишън енерджи", която ще изгражда втория по големина вятърен парк в България край Кюстендил. 

Същевременно стана ясно, че се обмислят законови промени от Министерството на околната среда и водите за забрана земеделски земи да променят статута си, за да бъдат използвани за изграждане на ВЕИ.
В земеделското министерство има 700 такива преписки, а заместник-министър по екологията Евдокия Манева каза още в края на миналата година, че трябва да се въведе ред в одобрението на проекти от такъв вид. За в. „Дневник”  тя съобщава още, че министерството разполага с пълна справка какви площи в България са превърнати в терени за ВЕИ-та.
До септември м.г. в района на Калиакра са одобрени около 700 вятърни проекта, а за година в Североизточна България те са 800. Над 900 са малките водни централи в зоните на "Натура" по данни на екоминистерството.
Мораториум от не повече от 6 месеца  е нужен, за да  бъде приет план за развитието на ВЕИ до 2020, твърдят от кабинета.

Икономическият министър съобщи още, че следващата сряда проблемът с бъдещите инвестиции във  ВЕИ ще бъде обсъждан заедно с представители на трите министерства, които изготвят плана до 2020 година, а именно на икономиката и енергетиката, екологията и земеделието.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg