EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силен летен сезон в Смолянско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен летен сезон в Смолянско

mail12:45 | 17.08.2012прегледи 519 коментарикоментари 0


Силен и успешен летен сезон за хотелиерите в Смолянска област . През август почти пълни са хотелите както в Пампорово, така и в малките родопски села, превръщащи се в предпочитано място за летен отдих. И през това лято продължава тенденцията на повишен интерес към селския туризъм, където потокът от туристи е повече от клиентите в курортите с градски облик, коментира за БТА Снежана Орлова, планински водач и главен координатор на Обединение за професионално обучение-Смолян. Наред с обичайните релакс ваканции за семейна почивка, през най-отпускарския месец в Родопите могат да се срещнат и почитатели на масажен, кулинарен или съборен туризъм, обясняват за БТА хотелиери. Сред най-атрактивните дестинации през лято`2012 в Смолянска област са Златоград, селата по горното поречие на Арда, както и Триград, Ягодина, Девин.

С най-голям туристически поток безспорно е районът на Златоград след откриването на граничния пункт с Гърция. През почивните дни през южния град и ГКПП-Златоград - Ксанти преминават до 6 000 туристи. Въпреки че само част от тези пасажери остават в Златоград, районът е оживен от летовници. Почти всички места в хотелите в Златоград са ангажирани през целия летен сезон, не само през август, каза за БТА управителят на Етнографския ареален комплекс и председател на местното хотелиерско сдружение Александър Митушев. По негови наблюдения през летния сезон се наблюдава ръст на туристи около 20% в сравнение с 2011 г. Бизнесът тук отчита увеличение не само на транзитно преминаващите, но и на почиващите в Златоград туристи, залагащи главно на 4- и 7-дневни пакети. Разширеният през тази година СПА-комплекс се превръща в притегателен център не само за българските летовници, но и за гръцки клиенти от съседните селища, пристигащи за процедури и масажи. След вълната от гърци, идващи на пазар в българските магазини, през последните месеци се очертават и постоянни клиенти от Северна Гърция, преминаващи границата заради масажен туризъм. Хотелиерите в Златоград за поредна година съчетават възможностите за планински и морски почивки, осигурявайки за клиентите си транспорт до плажовете на Северна Гърция.
Почти пълни през август са хотелите и в другата СПА и балнеоложка дестинация в областта - Девин. В града на минералните извори се усеща оживление, дължащо се не само на български ваканционни групи, но и на чуждестранни - израелски, гръцки, холандски, френски, германски и др. Туристическият бизнес в Девин залага на допълнителни услуги като маршрути за пешеходен и пещерен туризъм, конен спорт, сафари преходи.
Малките семейни хотели в района на Арда, Могилица, Смилян са пример за това колко популярен става селският туризъм, коментира още за БТА Снежана Орлова. Базите за отдих в колоритните родопски села по горното поречие на Арда се превръщат в магнетично място за бягство от уморяващия ритъм на цивилизацията. В Могилица могат да се срещнат групи за кулинарен туризъм, както планинският водач определя увеличаващите се почитатели на родопските специалитети. След популяризирането на родопската кухня като меню на дълголетници, летовниците в Могилица държат специално да опитат от специфичните млечни продукти, клинове, пататници и други гастрономически изкушения. Чевермето, мака и не толкова близо до представите ни за здравословно хранене, е част от атракцията в трапезата на туристите. Мандра в смолянското село Смилян също е превърната в туристически обект, в който могат да се дегустират не само местни млечни изделия, но и известни марки френски, швейцарски и холандски сирена, произведени от родопско мляко.
През лятото смолянското село Гела удвоява обитателите си, като се прибави и потока от туристи, обяснява за БТА кметът Христо Драганов. Известното с гайдарския събор село също е пренаселено от почиващи. Ранновизантийска базилика и тракийската крепост "Градище", чиито археологически разкопки и консервация приключиха през април, вече са част от картата с туристическите забележителности край Гела. И до двете археологически забележителности вече стигат туристи, независимо от трудния пътен достъп до тях. Крепостта "Градище" е достъпна само за пешеходен туризъм, а от нея се открива неповторима панорама високо в планината. През Гела преминават и маршрутите за съборен туризъм за ценителите на родопския фолклор, които не пропускат множеството августовски събори в Смолянско. Ценовите листи на базите за селски туризъм в региона са в границите от 15 до 30 лв. за нощувка.
Повече туристи посреща през това лято и Пампорово, информират от "Пампорово" АД. За втора поредна година през летния сезон в курорта се отчита ръст на туристи, сравнявайки с ниската заетост през най-критичните години от икономическата криза. В ски курорта през лятото работят осем от хотелите, като през август са заети около 70-80% от местата. Сред летните клиенти в Пампорово са български, гръцки, румънски, френски, английски туристи. Цените на нощувките в комплекса варират от 18 до 50 лева в зависимост от категориите. Нивата им остават в общи линии непроменени през последните години и в офертите не се отчитат инфлационните процеси, за да не се отблъснат клиентите, обясняват за БТА от Регионалната туристическа асоциация "Родопи". По-малко маршрути за екстремен туризъм се избират в планината през август, когато е по-скоро периодът за отморяваща семейна почивка и по-пасивна ваканция, обяснява Снежана Орлова. Летовниците в Смолянска област пристигат главно като неорганизирани туристи. Залагат на онлайн резервации, а и самата информация за планинските дестинации се получава обичайно от интернет, коментират хотелиерите.
Снимка: Община Смолян
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg