EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силен интерес към български ДЦК в сититата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен интерес към български ДЦК в сититата

mail07:05 | 26.06.2014прегледи 1149 коментарикоментари 0


Властите в България продължават да представят, и то успешно, пред инвеститорите в Европа планираната за продажба нова емисия държавни еврооблигации за 1,5 млрд. евро, въпреки серията негативни събития в страната - понижения суверенен кредитен рейтинг на страната от агенция "Стандард енд Пуърс", банковата "мини криза" около Корпоративна търговска банка (КТБ), която беше поставена от БНБ под специален банков надзор и очакваните през есента поредни предсрочни парламентарни избори само в рамките на малко повече от година. Това коментира агенция Ройтерс.
В понеделник т.нар. "роуд шоу" (срещи с потенциални инвеститори) беше проведено в Германия, вчера - на Лондонското сити, като днес новата емисия български еврооблигации ще бъде представена пред инвеститори в Париж, а утре - във Виена.
Агенция Ройтерс цитира двама свои неназовани източници, според които серията негативни новини от България няма да доведат до слаб интерес към българските евробондове и до прекалено повишение на рисковата премия и на лихвите (до повишение на доходността) до непривлекателно високи (за българската страна) нива.
Целта на предстоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства (3 млрд. лева), с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1,1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1,3 млрд. лева).
По-рано този месец българските власти дадоха мандат на три водещи банки - Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase да проведат серия срещи с инвеститори от Европа, на които да се сондира инвеститорският интерес към предстоящото излизане на България на международните дългови пазари за пръв път от две години насам.
Източниците на агенция Ройтерс, които са присъствали на досегашните срещи с инвеститори, са споделили, че срещата в Германия е преминал доста добре, като е имало инвеститорски интерес. Разбира се, че пониженият кредитен рейтинг на страната и кризата около банката КТБ ще доведат до известно повишение на средната доходност/лихви по новите български еврооблигации, но не в значителна степен, заяви един от неназованите източници на информационната агенция.
Вторият източник на Ройтерс, който също е пожелал запазване на анонимност, е споделил: Срещата с инвеститорите в Германия в началото на седмицата премина действително добре. Вижда се добър интерес към новите еврооблигации на България и в Лондон.
Според повечето специалисти, властите в България вероятно ще разделят планираната за продажба новата емисия евробондове за 1,5 млрд. евро в два транша с различен матуритет (време на падеж). Министерството на финансите най-вероятно ще заложи на средносрочни и дългосрочни еврооблигации в два отделни транша, сподели анализаторът на Jefferies bank - Ричард Сегал. Той предполага, че единият транш ще бъде с 10-годишни еврооблигации, а другият – на нови дългови книжа за срок от 15 години.
Според Щефан Имре, финансов анализатор на Raiffeisen bank, европейските инвеститори вероятно ще поискат малко по-висока доходност по новите български книжа като компенсация за понижения кредитен рейтинг на България от "Стандард нед Пуърс" и с оглед очакванията за национализация на Корпоративна търговска банка. И все пак, пласирането на новите еврооблигации ще бъде предмет на пазарните условия, така че съществува известен риск правителството на България да забави във времето емитирането на нов външен дълг, ако прецени, че подадените ценови оферти се окажат непривлекателни, допълни Имре.
Ако т.нар. "роуд шоу" продължи с успех в Париж и във Виена, не е изключено българските власти още утре (26-и юни) да определят по-конкретните условия и параметри по сделката за емитиране на нов външен дълг на международните пазари.

Въпреки серията негативни новини, идващи от България, трябва да се има предвид, че интересът на международните инвеститори към европейския дългов пазар от началото на годината насам беше доста голям. Този интерес се засили допълнително след предприети от ЕЦБ агресивни стимулиращи мерки (понижение на лихвите и нова програма за дългосрочно финансиране на търговските банки за 400 млрд. евро) на последното заседание на банката на 8-и юни.

Това предполага, че инвеститорите могат да проявят относително добър интерес и към очакваната нова емисия еврооблигации на България, при което да бъдат постигнати по-изгодни финансови условия (по-ниска средна лихва/доходност по новите български дългови книжа).
Източник:БНР

 

 

 

 

 

 

 


 


Тагове: ДЦК, сити, интерес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg