EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силен инвеститорски интерес към ДЦК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен инвеститорски интерес към ДЦК

mail14:50 | 07.12.2010прегледи 443 коментарикоментари 0


Министерството на финансите /МФ/ проведе на 6 декември за втори път през тази година аукцион за емисия държавни ценни книжа /ДЦК/ с матуритет от 1 година, съобщиха днес от пресцентъра на МФ.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност е 2,35 процента за одобреното количество ДЦК в обем от 35 млн. лева. Резултатите надхвърлиха базовите индикатори на предходния аукцион за продажба на ДЦК със същата матуритетна характеристика, отбелязват от финансовото министерство.
Наблюдава се намаляване на постигната доходност за емисията с 45 базисни точки, в сравнение с предходния аукцион. Спрямо аналогичните германски бенчмаркови съкровищни бонове, постигнатият спред е най-ниският постигнат на всички аукциони, проведени през текущата година.
На проведения вчера аукцион е отчетен много висок инвеститорски интерес от страна на всички първични дилъри на държавни ценни книжа, както и от банки непървични дилъри. Общият номинал на заявените поръчки достигна близо 156 млн. лв., а търсенето превиши предлаганото количество близо 5 пъти.
Постигнатият коефициент на покритие от 4,46 е по-висок спрямо предходната емисия краткосрочни ДЦК.
Като основни фактори за повишения интерес към пазара на ДЦК, като цяло, могат да се откроят подобряването на фискалната позиция на страната и високата ликвидност в целия финансов сектор. Паралелно с това положителните индикатори кореспондират с възприемането на ДЦК по вътрешния дълг като инвестиционно направление с атрактивно съотношение доходност/риск.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg