EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сигналите на златото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сигналите на златото

mail11:00 | 18.09.2012прегледи 1005 коментарикоментари 0


От началото на годината до края на август доходността на златото е 10.5 на сто в долари, 13.3 на сто в евро и 7.3 на сто в британски лири (спрямо цените на LBMA – Лондонската асоциация на пазара на благородните метали), като само през изминалия месец жълтият метал регистрира ценово повишение от 4.3 на сто в долари, 1.4 на сто в евро и 2.7 на сто в британски лири. Това поскъпване сложи край на режима на консолидация при цената на златото, който продължи близо 12 месеца (от август миналата година, когато жълтият метал се търгуваше на рекордно високи цени от над 1900 долара за трой унция), отбелязва в анализ консултантска компания. Пробиването на нивата на съпротива над 1640 долара и продължителното задържане над тези нива е индикация, че това вероятно е старта на ново възходящо движение в цената на златото. Това далеч не означава, че при този ценови възход златото няма да претърпи низходящи корекции, имайки предвид изключително несигурната макроикономическа среда. Като цяло обаче, вероятността за нови програми на количествени улеснения (да се чете: печатане на пари) става все по-реална както в САЩ и Европа, така и в Япония и Китай. Именно този тип интервенции от страна на централните банки бяха сред основните причини за поскъпването на благородния метал от началото на кризата и ще продължават да бъдат основния катализатор за растежа на цената на златото и за в бъдеще.
Индикации за нови програми за количествени улеснения
През изминалия месец имаше достатъчно индикации, че централните банки на големите икономики отново ще натиснат газта на печатницата за пари. Председателят на Федералния Резерв на САЩ Бен Бернанке разкритикува икономическите данни и декларира, че ще направи всичко необходимо за по-силно икономическо възстановяване и устойчиво подобряване на условията на пазара на труда – думи, в които повечето анализатори разчитат ясен сигнал за нова програма на количествени улеснения. В Европа пък, президентът на Европейската Централна Банка обяви нова програма, състояща се в неограниченото изкупуване на ДЦК на закъсалите държави-членки. На глобално ниво производствените индекси на почти всички развити икономики показват, че глобалната икономика сериозно забавя растежа си, а в много региони дори и се свива. Имайки предвид влошаващите се макроикономически данни, както и пристрастеността на световните лидери към печатането на пари, логично е да се очакват нови програми за количествени улеснения.
Златото срещу другите „сигурни убежища“
На такъв мрачен икономически фон инвеститорите инстинктивно се обръщат към така наречените сигурни убежища. Към момента за такива се определят щатският долар, ДЦК на САЩ, Германия и Швейцария, както и златото. Фундаменталният проблем в случая обаче е, че доларът и ДЦК крият своите рискове и далеч не са чак толкова сигурни. Другият им основен проблем е, че са и прекалено скъпи – доходността на 10-годишните ДЦК на САЩ и Германия отдавна е под 2 на сто, което реално ги прави губещи инвестиции, ако се калкулира и ефектът на инфлацията. От друга страна, златото се търгува близо 15 на сто под рекордните си цени от миналата година. Същевременно, инвестицията в злато не крие кредитен риск (теоретично САЩ може да фалира, но златото - не) и количеството му не се определя от решенията на централните банки (както е при щатският долар). В този аспект, жълтият метал има неоспорими инвестиционни преимущества и е логично инвеститорите да се насочат в тази посока.
Огромен интерес от страна на централните банки и държавните инвестиционни фондове
Докато през последните месеци частните инвеститори и фондове проявяваха по-слаб от обикновено интерес към благородните метали, то централните банки и държавните инвестиционни фондове акумулираха злато с изключителни темпове. Според доклад на Световния Златен Съвет (World Gold Council) само през второто тримесечие на 2012 г. те са купили 158 тона (при 66 тона за същия период на миналата година), като сред основните купувачи са Русия, Казахстан, Украйна и Филипините. Реално, централните банки се обръщат към единствения нехартиен паричен еквивалент, какъвто е златото, за да диверсифицират валутните си резерви, тъй като двете основни световни резервни валути (долар и евро) носят все по-висок риск от обезценяване.
Дългосрочните инвеститори държат рекордно висока позиция в злато
Общата експозиция в злато на инвестиралите в борсово-търгувани фондове достигна рекордно високи нива от приблизително 2490 тона, повишение от 2.6 на сто спрямо края на юли, което е още едно доказателство за възродения интерес към златото.
Заключение
Поскъпването на жълтия метал през август е сериозна заявка за нов възходящ тренд, която е сериозно подкрепена от все по-реалната възможност за нови програми за количествени улеснения. Имайки предвид и фактът, че останалите сигурни убежища са относително по-скъпи и крият по-големи рискове в сегашната икономическа ситуация, златото изглежда като най-вероятния печеливш в дългосрочен план.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053