EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сивият сектор при горивата - 600 - 700 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сивият сектор при горивата - 600 - 700 млн. лв.

mail12:05 | 15.05.2019прегледи 667 коментарикоментари 0


Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев съобщи, че Асоциацията работи за отмяна на изискването в наредба на финансовото министерството, която регулира отчитането на продажбите, да се посочват покупните цени, което според организацията е трудно приложимо. Според Терзиев това би довело до проблеми, особено в търговията на едро, защото всеки търговец ще знае преките му конкуренти на какви цени са продали на клиентите си. Той обаче уточни, че посочването на покупна цена няма да има ефект нито за изсветляването на пазара, нито за понижението на цените на горивата. Като цяло, разходите по техническото въвеждане на новите изисквания, няма да доведат до по-големи повишения на цените на горивата, ако такива има, спрямо тези за тол таксите, коментира Терзиев и допълни, че всички оператори на пазара са предвидили в инвестиционните си програми промяната на електронните системи с фискална памет, които трябва да бъдат покрити, но не смята, че това ще има пряко отношение към цените на горивата.

Терзиев каза, че не очаква да има поскъпване на горивата през летния сезон, а дори се надява до края на май и през юни да има "успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември". Последните две - три години няма тенденция на летни поскъпвания на горивата, изтъкна Терзиев и напомни, че няколко пъти през годините е имало дори августовски намаления. Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената и обективни причини за това, август е доста по-слаб пазар, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените при нормални и равни останали условия, допълни той.

Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията, каза, че има различни оценки на дела на сивия сектор при петролния пазар, които започват от 14 - 15 на сто и стигат до 30 на сто. Помолен да уточни като суми какво означа "сив" дял до 30 на сто, Безлов уточни, че разчетите се усложняват, защото част от дължимия акциз се събира, част от ДДС се "източва" през различни варианти, но ако се приеме средна оценка, става дума годишно за около 600 - 700 млн. лева ДДС и акцизи, като има и по-високи оценки. Според Безлов тол системата ще подпомогне за прозрачността в сектора и ще подобри събираемостта на приходите в бюджета. Голяма щета според него се нанася от секторите "строителство" и "транспорт", които зареждат с гориво без или с частично платен акциз или ДДС.

По думите на Безлов големият проблем за този сектор, е че той няма собствени оценки за това колко е голям "сивият" пазар на петролни продукти. Безлов посочи, че от сектора се използва оценка на НАП или "някакви интуитивни оценки".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg