EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Сесия на ЕП. Днес е гласуването за Юнкер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сесия на ЕП. Днес е гласуването за Юнкер

mail07:20 | 15.07.2014прегледи 1228 коментарикоментари 0


Европейският парламент се събра за втората пленарна сесия в новия си мандат в Страсбург.

Днус дневният ред предвижда евродепутатите да гласуват кандидатурата на Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия.
Гласуването е насрочено за 13.30 ч. българско време. EconomyNews.bg ще има свой специален пратеник в Страсбург.

Досега е известно, че ЕНП ще подкрепи безусловно своя кандидат, а ПЕС, АЛДЕ и "Зелените" са склонни да осигурят подкрепа, съобразно преговори до последния момент, предаде кореспондентът на на БТА в Брюксел Николай Желязков. Групите на Европейската обединена левица, на консерваторите и реформаторите, и на "Европа за свобода и пряка демокрация" вече заявиха, че ще бъдат против. Механичното сборуване на гласовете според тези намерения показва, че Юнкер следва да очаква подкрепа от 529 гласа при необходими 377 гласа. Ако бъде избран, Юнкер получава правото да състави следващата ЕК. След като държавите от ЕС номинират своите еврокомисари, кандидатите следва да получат одобрението на новоизбрания председател на ЕК и да бъдат утвърдени на изслушвания и след гласуване от ЕП. Съставът на комисията се гласува в цялост от ЕП, а след това окончателното решение се утвърждава от Европейския съвет. Очаква се процедурата да завърши до края на октомври.

Програмата на пленарната сесия предвижда утре евродепутатите да обсъдят обстановката в Украйна и подготовката на търговското споразумение със САЩ. В сряда ЕП ще разисква положението в Ирак и отношенията между Израел и Палестина. Заетостта на младите хора и състояние на плащанията в бюджета на ЕС предвид безпрецедентното равнище на сборуване бюджетни задължения на Общността също са сред темите за деня. Също в сряда четирима нови еврокомисари ще попълнят състава на настоящата ЕК. Те ще заемат местата на онези, които напуснаха своите постове, за да станат евродепутати. Кандидатите за еврокомисари до изтичането на мандата на ЕК през октомври са Юрки Катайнен (Финландия), Фердинандо Нели Ферочи (Италия), Мартин Райшертс (Люксембург) и Яцек Доминик (Полша). Катайнен следва да замени Оли Рен като комисар по финансовите и валутните въпроси; Ферочи следва да замени Антонио Таяни като комисар по промишлеността и предприемачеството; Райшертс следва да замени Вивиан Рединг като комисар по правосъдието и гражданските права; Доминик следва да замени Януш Левандовски като комисар по бюджета. В четвъртък ЕП ще обсъди събития от Египет и Нигерия.


Тагове: ЕП, сесия, Юнкер
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1157