EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сесилия Атиас в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сесилия Атиас в България

mail10:45 | 28.03.2014прегледи 1395 коментарикоментари 0


Едно различно лице грее от вчера от екрани, челни страници на вестници и интернет издания. То не е на политик, а на красива дама (за радост на фотографите) – Сесилия Атиас, спасителката на медиците от Либия. Прекалено много е изписано по темата и преди, и сега. Какво може да се добави? Чисто човешката страна на тази история. Седем години по-късно, бившата съпруга на предишния френски президент Никола Саркози призна, че е радостна да види жени в много добра форма – съвсем различна картина от медицинските сестри с празни погледи, които доведе в София. „Ако не беше Сесилия, сега щяхме да сме там, където е Кадафи, каза Валентина Сиропуло”, една от сестрите. „Сесилия означава „свобода”, развълнува се Кристияна Вълчева. Дали са напълно свободни обаче е спорно, защото смъртните им присъди още са в сила в Либия.
Не е прекалено да се каже, че Сесилия Саркози, каквато е фамилията й по това време, изнася цялата тежест на преговорите, въпреки чисто символичното присъствие на еврокомисар и представители на френската администрация. Впечатлението, което оставя тя, е на обаятелна и решителна жена, която нито за миг не се колебае по пътя към набелязаната цел.
Любопитен момент е свързан с първото й посещение в Либия, малко след като е научила за случая с медиците. Още тогава Муамар Кадафи поддава и склонява българите и палестинеца да бъдат освободени. На летището Сесилия Саркози е догонена от сътрудник на убития либийски лидер, който й казва нещо на изключително лош английски език. Вече в самолета тя осъзнава, че всъщност съобщението е било, че сестрите ще бъдат освободени. „Как можах да си тръгна без тях”, си помисля тогавашната първа дама. Факт е, че десет дни по-късно тя го прави след много тежки преговори и ултиматум към властта в Либия, че няма да си тръгне без медиците.
Защо Сесилия Атиас успя там, където се провалиха мнозина? Отговорът даде самата тя – попада на правилното място в точния момент.

Французойката вече е почетен гражданин на София. В рамките на частното си посещение у нас тя бе приета и от президента Росен Плевнелиев.

Снимки: Столична община, прессекретариат на президента


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg