EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сериозен риск от рецесия във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сериозен риск от рецесия във Великобритания

mail09:05 | 16.07.2019прегледи 822 коментарикоментари 0


Рискът от рецесия във Великобритания е на най-високото си ниво от над десетилетие насам, показват изчисления на мозъчния тръст Resolution Foundation, цитирани от "Файненшъл таймс".

Използвайки доходността върху държавните ценни книжа като мярка, организацията установява, че в момента налице е най-голямата вероятност за дълбок икономически спад от времето преди финансовата криза насам.

Поевтиняването на паунда, разширяващият се дефицит по текуща сметка, както влошеният икономически растеж са все тревожни знаци за това, което предстои, са казва в доклада на организацията.

Според изчисленията последните пет рецесии са стрували на страната средно по 1 млн. работни места. В същото време ефектът от последната финансова криза е могъл да бъде с 12% по-тежък, равнявайки се на загуби от допълнителни 8000 паунда (10 000 долара) на домакинство, без силният отговор от страна на правителството и финансовия сектор.

"Сега обаче Великобритания е далеч по-малко подготвена, отколкото през 2008 г., за справяне с последствията от рецесия", посочват от Resolution Foundation. Настоящият икономически климат затруднява използването на мерки като намаляване на лихвените проценти, количествени облекчения и намаляване на данъка върху добавената стойност.

"Макар рецесиите да се различават по отношение на причините и ефектите си, те всички са еднакво лоши за жизнения стандарт. Политиците не могат да предотвратят рецесиите, но могат да ограничат техните щети с правилния политически отговор“, посочва Джеймс Смит, директор на звеното за изследвания към Resolution Foundation.

През май британската икономика се завърна към растеж, благодарение на възстановяване на автомобилното производство, което през април отбеляза рекорден спад.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се повиши през май с 0.3% спрямо април, когато се сви с 0.4%, което беше най-голямото понижение от март 2016 година насам, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS.

През трите месеца до края на май БВП на Великобритания нарасна с 1.1% на годишна база, след растеж от 0.3% през трите месеца до края на април.

Основната причина за растежа на британската икономика през май е подновения растеж на индустриалното производство с 1.4% на месечна база, след спад с 2.7% през април, като промишленото производство също нарасна с 1.4%, след срив с 3.9% месец по-рано.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg