EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Серийно производство на маски в Калофер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Серийно производство на маски в Калофер

mail19:35 | 11.03.2020прегледи 11946 коментарикоментари 0


В държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер да бъдат готови първите прототипи на защитно облекло срещу коронавирус. Те ще бъдат предоставени за одобрение на Националния кризисен щаб за борба със заболяването и след това ще се мине към серийно производство. 

Това съобщи пред БНТ Светлозар Морфов, председател на Съвета на директорите на "Интендантско обслужване". В предприятието работят близо 140 души, които освен защитни облекла ще шият и предпазни маски. 

Могат да се произвеждат по 10 хиляди маски на ден, ако цялото дружество работи, посочи Светлозар Морфов. Той уточни, че защитните за коронавирус маски са като обикновените, но са изработени от плат, който не пропуска вода. Тази маска няма да предпазва директно от вируса, но ще предпазва от кихавица.

От Габрово е единственият производител на подобен плат, подходящ за изработка на защитни материали. По думите на Морфов няма как да внесем от други държави, тъй като всички са ограничили износа си.

Единственият български производител на нетъкан текстил, подходящ за производство на защитни маски за масова употреба има готовност да задоволи нуждите на България, съобщи за БТА управителят на дружеството Екстрапак Милен Георгиев.
Той уточни, че материалът е подходящ за масова употреба, а не за маските от клас "N95", които се препоръчват за медицинският персонал. При оптимизация на производството, капацитетът на машините може да достигне до 5 тона произведен текстил на ден.
Специалистите от фабриката подготвят заготовки на предпазни маски за да улеснят шивашката дейност.
Георгиев подчерта, че интерес към нетъкания текстил, произвеждан във фабриката има от цяла Европа, като досега най-интензивен е износът за Франция.
Прототипите на маските, разработени от дизайнерите на дружеството на този етап се използват от работниците, които работят във фабриката. За масовата им употреба е нужно партньорство с шивашки предприятия, за да се покрият нуждите на населението, породени от епидемиологичната обстановка от коронавирус и други грипни заболявания, каза Георгиев.
Фабриката разполага и с технологии за хидрофобно полимерно промазване на текстила, което го прави подходящ за производство на еднократни защитни облекла.

 


Тагове: Калофер, маски
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg