EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Семинар за Син растеж в Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Семинар за Син растеж в Черно море

mail14:01 | 13.04.2018прегледи 3742 коментарикоментари 0


Състоя се първия национален семинар по Механизма за Син растеж в Черно море. В събитието участваха представители на Европейската комисия, морския сектор, неправителствени организации и екипа на проекта.

Проектът „Механизъм за Син растеж в Черно море“ стартира през октомври 2017 г. и е с продължителност две години като вече е взето решение той да бъде удължен с още две. Неговата основна цел е да подпомага всички заинтересовани страни при изпълнението на проекти в сектора, чрез използването на всички финансови инструменти и капацитета на различни фондове за подпомагане на синята икономика.

„Устойчивото развитие на синята икономика изисква постигането на ефективна координация между политиките в отделните сектори, имащи отношение към морето. Черно море е важен транспортен коридор между Европа и Азия, туристическа дестинация и развиващ се пазар на синия растеж“, отбеляза заместник-министър Велик Занчев по време на откриването на семинара.

Той изрази увереност, че чрез проекта ще се осигури допълнителна възможност за развитие на синята икономика в региона. „Вярвам че в рамките на инициативата ще бъдат определени приоритетите на национално и регионално ниво, включително че ще бъде разработена и морска програма за научни изследвания и иновации“, допълни още заместник-министърът.

В рамките на Българското председателство ще се проведе Годишната среща на Европейския съюз по морските въпроси и синия растеж – „Европейски морски ден“. Събитието ще се проведе от 31 май до 1 юни 2018 г. в Бургас и на него се очаква да бъде подкрепена декларация от министрите в Черноморския регион за прилагането на общи политики в областта.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg