EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Селскостопанската академия показа свои открития

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Селскостопанската академия показа свои открития

mail07:35 | 30.10.2016прегледи 1846 коментарикоментари 0


По повод професионалния си празник Селскостопанска академия представи на изложба постиженията на 25 научни институти, 19 опитни станции.

„Научните продукти създадени в Селскостопанска академия подпомагат развитието на българското земеделието“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той откри тържественото честване празника на земеделската наука „Даровете на природата“, който е професионален празник на работещите в областта на земеделската наука в сградата на Централното управление на Селскостопанската академия. Според  европейската и национална статистики  сектор земеделие нараства и дава своите плодове. Тази година има рекордни добиви от пшеница -  5,6 млн. тона „Това не е само заради хубавото време, това е заради сортове създадени от учените на Селскостопанска академия“.

Председателят на Селскостопанска академия проф. Тотка Трифонова  изтъкна, че само през миналата 2015 година 13 нови сорта полски култури са признати от Патентното ведомство на страната и до сега през настоящата година други 9 нови сорта и 2 вида копринена пеперуда. 2016 година е година на нови сортове твърда пшеница /Кехлибар/, слънчоглед /Линия 3607 А/, пшеница /Кристалин/, ечемик /Пагане/, тритикале /Благовест/, памук /Сириус/ и други.

„За последните 5 години са създадени и патентно защитени повече от 170 нови сортове полски култури-не можем да ги изброим, но нека земеделските производители знаят, че българските сортове притежават много ценни качества и признаци, добре са адаптирани към почвено-климатичните условия на страната. Добрата тенденция продължава и през тази година-радваме се на нови научни продукти, готови за внедряване в практиката, голям брой сортове и хибриди са включени в сортовата листа на ЕС, поясни тя. Да не забравяме, че звената на ССА са отговорни за развитието и съхраняването на автентичните породи от групите животни, придружени с технологии за отглеждане и хранене.

„През годината научноизследователските институти и опитните станции към ССА разработват общо 328 проекти по важни приоритетни направления и с различно възлагане“, заяви председателят на Селскостопанска академия проф. Тотка Трифонова и посочи, че едно от важните направления, по които се работи в системата на ССА е професионалното обучение. „Нашите специалисти са ангажирани активно с провеждането на краткосрочни курсове за повишаване квалификацията на земеделските производители, а консултациите са ежедневни. През 2015 г. са проведени 8 курса, с продължителност на обучението 150 часа,а общият брой на обучените курсисти е 266“, допълни тя.

Проф. Трифонова подчерта, че усилията на отделните колективи в научните институти за подготовка на млади учени днес дава добри резултати. „Почти 40% от учените са асистенти и гл. асистенти, което създава добра основа за приемственост и успешно академично развитие. В системата се обучават 132 докторанти“, поясни тя.

На тържествена церемония в аулата на ССА бяха връчени дипломите на новоизбраните професори и доценти от звената на научната институция- новите професори са 7, а доцентите 5.

 На  Международна агропромишлена изложба „Златна есен 2016“, която се проведе на 8 октомври в Москва  академията също показа мостри, рекламни материали на 21 структурни звена от системата на ССА – 17 института и 4 опитни станции.
 Интересът към продуктите и материалите на ССА беше голям, както от частни производители от Русия, Беларус и други държави, така и от научни организации. Российский государственный аграрный университет – МСХА имени К.А. Тимирязева, Производственно-научная семеноводческая ассоциация „Семена“, Ставрополский центр плодового питомниководства, Государственное бюджетное учреждение Башкирский научно-изследовательский центр по пчеловодству и апитерапии Россия, република Башкирстан, фирми като „Ортобиотическое предприятие“ от Нижегородска област, агрофирма „Раздолье“ от Волгоградска област, фирмите „Avgust - Crop protection” и „Агропродукт“ от Московска област – това са само няколко примера за представители на научните среди и частния бизнес, които лично потърсиха контакт и дадоха заявка за осъществяване на научно-техническо сътрудничество с институтите на Селскостопанска академия. Интерес към научните дейности и продуктите на Академията проявиха и представители на руски медии, специализирани в селското стопанство, като например „Овощи России“.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157