EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Селският туризъм набира скорост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Селският туризъм набира скорост

mail16:30 | 17.08.2009прегледи 700 коментарикоментари 0


Етнографските комплекси и запазените в архитектурно отношение села се радват на постоянен интерес както от българи, така и от чужди туристи. Поне 20% ръст в търсенето на почивки в селските райони отбелязват от Асоциация българско село (АБС) за летния сезон. За последните три години е отчетен стабилен стопроцентов ръст в настаняването в селски къщи по време на ваканцията. Това каза за "Монитор" Борислав Борисов, председател на УС на асоциацията. Той допълни, че за 2008 г. търсенето е надвишило предлагането два пъти.
Този тип туризъм се крепи изцяло на българските потребители, тъй като едва 5% са чужденците, които проявяват интерес, казват от АБС.
Именно селата засега изпълняват стратегията за целогодишна заетост, казват от туристическия бранш. Цените за настаняване остават в диапазона между 15 и 30 лв. на легло в отлични условия, обслужване, а също като удовлетворяват изискванията за близост с природата, тишина, гледка и природосъобразни занимания.
Над 350 са членовете на АБС, които предлагат перфектни условия за гостите. От тях се иска не само отлична леглова база, но и цялостен продукт, който да гарантира общо ниво на качество. Иначе общият брой на домовете по селата, които посрещат гости, е над 2 хиляди в цялата страна.
Строителството и преустройството на домове по селата за гости е отбелязало ръст от 25% за 2007 г. и 22% за 2008 г.
Сред най-сериозните проблеми от асоциацията отчитат лошата или липсващата пътна инфраструктура. Често собственици сами правят по около километър асфалтов път, защото иначе загубите им ще бъдат по-големи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg