EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Село спечели 1 млн. лв. по европейски проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Село спечели 1 млн. лв. по европейски проекти

mail13:10 | 26.08.2011прегледи 797 коментарикоментари 0


За четири години лясковското село Козаревец успя да спечели европейски проекти за над 1 млн. лв., посочва в. „Янтра днес”. Най-мащабният от тях е свързан с реконструкцията и ремонта на читалище “Земеделец – 1899”. Стойността на инвестицията е 595 хил. лв. След ремонта е поставена нова отоплителна инсталация, която превръща читалището в единственото в България, отоплявано с биогориво, дарение от местната фабрика за олио. Стойността на тази отоплителна инсталация е 100 хил. лв. Проектът е спечелен пред Европейския фонд за регионално развитие от Община Лясковец, поясни кметът на селото Парашкев Парашкевов.
По същата програма Общината е успяла да осигури близо 4 млн. лв. за рехабилитация на две пътни отсечки: Честово – Козаревец и Лясковец – Манастира. С част от усвоените средства в Козаревец е изградена 1,7 км улична мрежа, която включва и тротоарите.
Селото е единственото, което посреща гостите си с каскадни саксии, поставени по стълбовете за осветление. Идеята хрумнала на Парашкевов, след като приключила работата по ремонтиране на селските паркове. Единият от тях е довършен изцяло със собствени средства от инвестиционната програма, осветен е, а шадраванът се включва с реле в случаите, когато в парка има най-много майки с деца.
С финансиране от 6000 лв. местната инициативна група ще изгражда пазар за зеленчуци, собствено производство. Вече е определена площадката, доставени са сергиите и до месец пазарът ще заработи. Финансирането е спечелено пред фондация “Америка за България”.
В Козаревец на практика безработица няма, защото местните хора са наети в най-новия у нас завод за биодизел, в рафинерията за олио, в строителните и мебелните цехове. Съоръженията за добив на инертни материали, автокъщата за специализиран транспорт, действащата кооперация “Доверие”, която е основен арендатор и набиращия сила в страната и чужбина сладкарски цех са друга част от местния бизнес.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159