EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Село Долен - като кадър от филм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Село Долен - като кадър от филм

mail09:50 | 15.07.2012прегледи 1402 коментарикоментари 0


Бягство в планината като изход от горещините. EconomyNews.bg предлага поредната идея за летен маршрут - с. Долен.
Не е трудно да се влюбиш в китното селце. Идвайки тук човек се потапя в една съвършено различна от градското му ежедневие атмосфера. Малките и по-големите къщи от двата склона, с бели и изящни фасади, внушителни каменни зидове, кокетно надничащите прозорчета, уникалните покриви подредени с каменни плочи, приличащи на рибени люспи. Калдъръмените улички ви прегръщат и са готови да разведат пътника из цялото село. Така, с много любов, е описано селото на неговия официален сайт.
Долен е наследник на стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят около селцето. Баирите са осеяни с тракийски некрополи. Запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на Българското възраждане. Селото се намира на стар римо-тракийски път, свързвал Драма с Тримонциум.

Долен е място, където не през една епоха са се укривали преследвани от закона хора, а и такива, които били несъгласни с новите социални уредби на поредните чужди владетели. Теренът е хълмист, пресечен от множество реки и дерета - притоци на Бистрица.
В далечните епохи са съществували само стари тракийски пътеки и речни бродове. Траките са имали стройна система за опазване на пътищата. За това свидетелстват поне три наблюдателни поста, разположени не на римската магистрала, а по старите тракийски пътища. Кастата, която била призвана да извършва тази дейност, се наричала Молтроси. Това е единствената структура, оцеляла през времето на Византийското владичество, ранното и късно Средновековие и дори през Османското владичество. Причина да се случи и позволи това е явната нужда от охрана на пътищата, ранното предупреждение за идваща заплаха, както и плащане на пътен данък.
При археологически проучвания край Долен са открити антично селище, късноантично селище, късноантичен некропол, късноантична крепост, късно средновековна църква и находище с останки от металодобив.
Долен е обявен е за архитектурен резерват. В него има 350 традиционни родопски къщи. Всяка от тях е уникална сама по себе си, нищо не се повтаря и дори и най-малката подробност е различна. Всяка къща има строго определено място и вид, но взети заедно те представляват културната- архитектурна и историческа принадлежност
В центъра на старото село се намира историческият религиозен паметник - църквата Св. Николай Чудотворец. Камбаните са лети 7 пъти, докато се постигне идеалният звук. Камбанният звън се чува на 8 км.
Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността „Свети Илия“, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море.
В село Долен са заснети много кадри от българските филми, най-прочутите от които „Капитан Петко Войвода” и „24 часа дъжд”. Част от жителите на селото дори участват в българския филм от 1971 г. "Изпит".

С кола
26 километра делят с. Долен от Гоце Делчев, който пък се намира на около 200 км от София и на 97 километра от областния център Благоевград.

С автобус
Автогара Гоце Делчев: 0751/ 23547
Държавна автогара Благоевград: 073/ 88-40-09
Частна автогара: 073/ 83-13-12
www.avtogara-blagoevgrad.info

ЖП
На територията на община Гоце Делчев няма изградена железопътна мрежа. Най-близките жп точки са с. Добринище – 42 км (крайна гара на теснолинейния жп път Септември - Добринище) и гр. Сандански – на 65 км.

Източник и снимки: Архитектурен резерват село Долен, Уикипедия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034