EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Секторни споразумения Сърбия & Косово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Секторни споразумения Сърбия & Косово

mail10:03 | 28.08.2015прегледи 4187 коментарикоментари 0


Сърбия и Косово сключиха споразумение в няколко ключови сектора, с което според ЕС са постигнали голям напредък към нормализиране на отношенията си след войната (1998-1999 г.) и едностранното обявяване на независимост на Косово (2008 г.), съобщи Франс прес.
Сръбският премиер Александър Вучич и косовският му колега Иса Мустафа се договориха в четири области, сред които енергетиката и телекомуникациите.

ЕК не публикува подробни документи по условията, които Белград и Прищина са договорили, но стана ясно, че косовският и сръбският министър-председател са постигнали принципно съгласие по основните елементи на така наречената "Асоциация Общност на общините със сръбско етническо малцинство в Косово". Постигнат е също План за действие по телекомите, което ще улесни създаването на собствена телефонна система в Косово и обособен телефонен код.Третата договореност е свързана с правото на преминаване по моста над река Ибър в град Митровица. Това бе един от поводите за напрежение между етническите сърби и албанци в града.
"Краят на този ден е исторически успех в процеса на нормализиране. Решенията, които бяха намерени днес, ще бъдат от полза на населенията на двете страни и едновременно с това ще им позволят да напреднат по пътя към Европа", каза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg