EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Секторите с най-много наранявания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Секторите с най-много наранявания

mail15:15 | 22.10.2020прегледи 504 коментарикоментари 0


Все още е голям процентът на работниците, на които се налага да повдигат тежести, свързани с навеждане и усукване на тялото. Сред медицинските специалисти това са 72 %, основно при грижата за болните, в строителството - 64 % от анкетираните и половината от заетите в леката промишленост.

Това показва проучване на тема "Причини и превенция на мускулно-скелетни смущения, свързани с трудовия процес" сред синдикалните членове от секторите "Здравеопазване", "Строителство" и "Лека промишлност". Резултатите от него бяха представени на конференция в КНСБ от д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на конфедерацията. То има за цел да повиши осведомеността за това, че свързаните с работата мускулно-скелетни смущения засягат много видове работни места в различни сектори, както и да покаже, че те са предотвратими и управляеми. В проведената анкета сред синдикални членове в страната са взели участие 1950 души от секторите „Здравеопазване“ (1950), „Строителство“ (300) и „Лека промишленост“ (500).

В доклада се подчертава, че свързаните с работата МСС са една от най-честите причини за инвалидност и отпуск по болест и признато професионално заболяване. МСС са причина за безпокойство не само поради въздействието им върху здравето на работниците, но и поради въздействието им върху предприятията и националните икономики, като загубите се оценяват на 2% от БВП на ЕС. Значимостта на нарастващия проблем, свързан с МСС на работното място е в основата на предложенията за създаване на европейска директива за защита на работниците от мускулно-скелетни заболявания.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg