EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сектори, които са кризисни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сектори, които са кризисни

mail08:15 | 12.09.2019прегледи 930 коментарикоментари 0


Енергетиката, ВиК и социалната система са секторите, от които ще дойде неизбежно криза. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ икономистът Владимир Каролев. Той даде пример с „Топлофикация – София“, чиито дълг до края на миналата година е бил 850 млн., като прогнозира, че до края на годината може да стане 1 млрд. , защото, по думите му, „Булгаргаз“ е поискал запориране на сметките.

Владимир Каролев обърна внимание и на ситуацията с НЕК, държавните ТЕЦ-ове, както и частните такива, които само за да се подържат, им се купува ток на високи цени. „Подобен отрасъл е водният сектор. С изключение на град София, почти всички други градове са със сериозни проблеми. Самият факт, че над 50% от инвестициите във водния сектор се правят само в гр. София, а другите 50% в цялата страна, ясно показва, че извън столицата нещата не вървят добре.

Най-различни прогнози на ЕК, Световната банка и МРРБ показват, че между 10-14 млрд. евро трябва да се инвестират в сектора в следващите 5-6 години. Те няма как да дойдат от публичния сектор, от нашите данъци, а пък няма желание в тези, които взимат решенията – предимно общините, да отворят сектора за частни инвестиции по линия на концесиите“, обясни икономистът.

По отношение на пенсионната система Владимир Каролев заяви, че възрастта за пенсиониране продължава да е изключително ниска за определени групи хора, като даде пример със сектор „Сигурност“, защото след като се пенсионират, започват да работят в частния сектор, с което се натоварва социалната система. Още по-голямо натоварване идва от фалшивите инвалидните пенсии, допълни още той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg