EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сеймът гласува закон за промяна на Върховния съд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сеймът гласува закон за промяна на Върховния съд

mail06:35 | 21.07.2017прегледи 10276 коментарикоментари 0


Долната камара на полския парламент одобри закон за реформа на Върховния съд, предадоха световните агенции.
Нормативният акт бе внесен от управляващата партия "Право и справедливост". Предстои той да бъде гласуван и от горната камара на парламента и да бъде подписан от президента, за да влезе в сила.
В подкрепа на закона гласуваха 235 депутати при 192 против и 23 въздържали се, съобщи ТАСС.
Според полската опозиция нормативният акт ще подкопае независимостта на съдебната власт и демокрацията в страната, отбелязва Ройтерс.
Законът дава контрол на политиците, а не на съдиите, върху най-висшата съдебна инстанция на Полша, отбелязва Асошиейтед прес. Президентът ще има правомощия да влияе на работата на Върховния съд и да назначава неговите членове. Предвижда се освобождаване от длъжност на сегашните върховни съдии, освен онези, които са избрани от президента.
Новият закон предизвика критики от страна на ЕС и улични протести в Полша. Вчера Европейската комисия призова страната да спре реформата на съдебната система, отправяйки заплаха за безпрецедентни санкции, отбелязва Франс прес.
Веднага след като стана ясно, че законът е одобрен от долната камара на парламента, протестиращи изразиха недоволството си пред сградата на законодателния орган. Някои от тях започнаха да ритат околните заграждения. За по-късно тази вечер е предвиден по-голям протест пред президентския дворец във Варшава.
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза: "Ние вече сме много близо до задействане на член 7 от договора за ЕС".
Това е синоним на евентуални санкции, като например отнемане на правото на глас на Полша в ЕС.
След като стана ясно, че долната камара на парламента е приела закона за Върховния съд, председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска среща с полския президент Анджей Дуда, за да обсъдят политическата криза, предаде Ройтерс.
Туск е бивш премиер на Полша. Той определи закона като стъпка назад, която върви срещу европейските ценности и рискува да маргинализира Полша. Според Туск поставянето на съдилищата под контрола на управляващата партия вреди още повече на репутацията на страната.
По-рано днес Дуда заяви, че отказва да се срещне с Туск, припомня Франс прес.
Агенцията отбелязва, че законът за Върховния съд е бил одобрен от долната камара на парламента след приемането на 12 юли на два други нормативни акта. Първият касае Национален съвет на магистратурата (Висш съдебен съвет)и постановява, че неговите членове вече се избират от парламента. Вторият променя режима на съдилищата, чийто председатели вече ще бъдат назначавани от министъра на правосъдието. Приемането на двата текста подтикна опозиционните сили към организиране на големи протести в столицата Варшава и в други полски градове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg