EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сеизмичната осигуреност в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сеизмичната осигуреност в България

mail11:50 | 27.05.2012прегледи 1732 коментарикоментари 0


Във връзка с питания за изискванията за сеизмична устойчивост на сградите, МРРБ предостави следната информация:

С влизане в сила на Нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони – 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия. Посочените норми са отменени с Наредба №2/2007 г. за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, а с Наредба №РД-02-20-2/27.01.2012 г. за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони е отменена и Наредба №2/2007 г. С последните две наредби последователно са допълнени и конкретизирани изискванията за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия.

Сградите, които са проектирани и изпълнени преди 1987 г., не са в съответствие с изискванията за сеизмична осигуреност, въведени с Нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони – 1987 г. Независимо от последното, тези сгради също имат степен на устойчивост на сеизмични въздействия, съобразена с действащата към момента на проектирането им нормативна уредба. За територията на гр. София преди влизане в сила на Нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони – 1987 г. сградите са се осигурявали чрез проектиране на конструкцията им на VII степен по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“. След 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на IX по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“.

Инвестиционните проекти за сгради включват и проектна част „Конструкции”, с която се осигуряват изискванията за сеизмична устойчивост на сградите. Тази проектна част се изготвя единствено от проектанти-конструктори, притежаващи доказан опит и квалификация като такива, което от своя страна е осигурено с придобита от тях Пълна проектантска правоспособност по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране /ЗКАИИП/.

Предвид строгите изисквания за оразмеряване на строителната конструкция на сграда с оглед способността й да поеме всички натоварвания, вкл. сеизмични, така изготвеният проект по част „Конструкции” се проверява допълнително от физическо лице, упражняващо технически контрол по част „Конструктивна”, придобило права за тази дейност по реда на ЗКАИИП.
За изготвения инвестиционен проект за сграда се извършва и допълнителна оценка за съответствието със съществените изисквания към строежите, което за част „Конструкции” се явява трета проверка, потвърждаваща, че за проектираната конструкция е осигурено поемане на всички натоварвания, вкл. сеизмични. След изпълнение на всички описани условия инвестиционният проект се одобрява от главния архитект на общината /района/ и се издава разрешение за строеж.

В процеса на строителството отговорност за спазване на вече одобрения /след многократни проверки/ инвестиционен проект по част „Конструкции” носят строителят, техническият ръководител, проектантът–конструктор, който е длъжен да упражнява авторски надзор по време на строителството, и лицето, упражняващо строителен надзор на строежа. Горните задължения са вменени на тези участници в строителството с разпоредбите на Закона за устройство на територията.

Предвид изложеното, земетресението от нощта на 21 срещу 22 май е от по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в гр. София и цялата страна. Доказателство за това е, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи. Следва да се има предвид, че това се отнася само за законни сгради с надлежно издадени строителни книжа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg