EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сезонът на Балканите започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сезонът на Балканите започна

mail13:03 | 06.04.2010прегледи 785 коментарикоментари 0


Великденските празници поставиха началото на активния туристически сезон на Балканите,

като хиляди жители на полуострова пътуваха в съседните държави.
Най-предпочитани външни дестинации на Великден за румънските граждани са били България и Гърция. Въпреки че са били рекламирани и други външни дестинации, за тях не е регистрирано значително търсене, отчита туристическият бранш в Румъния.
Броят на румънците, посрещнали Великден в местните курорти, е спаднал с 40 % спрямо миналата година, съобщи Федерацията на собствениците на туристически обекти в Румъния. Около 37 500 са прекарали великденските празници в курорти в страната, където са похарчили за туристически услуги малко над 15 милиона леи (около 7,5 милиона лева), сочат данните на Федерацията.
Между България и Гърция този месец се очаква да пътуват 35 000 туристи, коментира за агенция Фокус директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него за първи път може да говорим за паритет по отношение на обмена на туристи между двете страни. Досега повече българи пътуваха в Гърция.
"Почивката с един ден повече се отрази много добре на туризма, времето беше хубаво, имаше съвпадение на празника в източноправославния и католическия календар.Добре подготвени хотели, много добри оферти - всичко това се отрази така, че кризата не беше почувствана толкова силно, колкото очаквахме преди месеци. Отчита се много добра заетост на балнео, СПА и уелнес хотелите у нас, както и на зимните курорти по време на великденските празници", допълва той.
"Някъде офертите бяха за до 30 % намаление на цените, при много добри условия за сняг, особено на Пампорово. Силно беше повлиян туризмът във вътрешността на страната, главно селският туризъм",допълва Драганов.
"Най-голям обем на пътуванията е свързан с посещение на близки, роднини и приятели, което подобрява местните икономики. Има и доста хора, предпочели еднодневни излети – до Велико Търново, Балчик, Белоградчик, манастирите у нас. Повече хора пътуват с лични автомобили. Има лек спад на пътуванията с автобуси. Част от пътуващите са се прехвърлили и са предпочели да пътуват с БДЖ. В последните години има и много добра посещаемост от румънци по Северното Черноморие, тази година не прави изключение.
Видяхме, че много българи излязоха в чужбина. Общо взето няма разлика между числата през 2009 г. и 2010 г. по отношение на туризма.
Имаме повторение на резултатите от миналата година, не можем да кажем, че са дошли повече туристи, но и не можем да кажем, че кризата е повлияла на тези пътувания, тоест тя не ги спря, каквито бяха нашите страхове в началото на годината", продължи директорът на Института за анализи и оценки на туризма.

 

Отрицателен беше първият изпит, който положи гръцкият туризъм по Великденските празници, съобщи гръцкото радио Sky.

Данните сочат, че от общо 9500 хотела в цялата страна са отворили врати едва 2000 или с 25% по-малко спрямо миналата година по Великденските празници.

По данни на туроператорите екскурзиантите тази година са предпочели дестинации, достъпни с автомобил, като Западна Гърция, полуостров Пелопонес и Пилио. В същото време хотелиерите са се принудили да свалят цените до 25%, но въпреки това първите оценки говорят за спад в оборота от порядъка на 15%, заради по-кратките почивки.

Очакванията са до края на април врати да са отворили всички хотели, които да предлагат и по-изгодни туристически пакети.

 

Въпреки че пролетта едва дойде, гражданите на Сърбия вече започнаха да планират летните си почивки, като засега най-голям интерес, както и през миналата година, има към курортите в Гърция, коментират сръбските медии. Кризата в Гърция не накара гражданите на Сърбия да сменят мястото си за почивка и в началото на този месец в туристическите агенции разпитват най-вече за туристическите пакети за Гърция. Лошата финансова ситуация е в полза на туристите, защото под натиска на кризата гърците не само че не са вдигнали цените, но и предлаганите туристически пакети тази година са по-изгодни от предходната.

 

По данни на Регионална дирекция „Гранична полиция”, Смолян по време на Великденските празници през  ГКПП-ата между България и Гърция са преминали 110 000 души. Броят на пътуващите е почти един и същ, както от Гърция, така и от посока България, коментира заместник - директорът на дирекцията комисар Димитър Желязков, цитиран от радио Фокус, Смолян. По неговите думи цитираните данни са от
вечерта на 1 април до тази сутрин. Броят на пътуващите е почти един и същ, както от Гърция, така и от посока България. Обслужени са общо 38 000 моторно-превозни средства и в двете посоки. Основно пътуванията са били с цел почивка и туризъм.
Най-натоварено е било движението на граничен пункт „Кулата”, където са преминали 65 % от пътуващите и 70 % от автомобилите.
На следващо място по натовареност е ГКПП-Капитан Петко войвода, през който са преминали близо 20 000 души.
На трето място е граничен пункт Златоград-Термес, през който са преминали около 12 000 души. На „Илинден” са обслужени 11 000 пътуващи.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg