EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Седем санирани детски градини в Несебър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Седем санирани детски градини в Несебър

mail18:02 | 09.09.2016прегледи 1525 коментарикоментари 0


Община Несебър завърши проект за енергийна ефективност на 7 обекта по Програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014, съобщи общината. На церемонията са присъствали министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Бьорн Оли, старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия (NVE), кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Румен Кулев и Мариана Минчева, директор на ремонтираната по проекта детска градина "Яна Лъскова".

По Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, е обновена сградата на ОДЗ "Яна Лъскова" в град Несебър. Извършените строителнно-монтажни работи в детската градина, с капацитет от 270 деца, са на стойност близо 90 000 лева. С осигурените средства и в резултат на анализа на енергопотреблението , ще бъдат намалени разходите за осигуряване на битова гореща вода  чрез внедряване на възобновяем енергиен източник, посредством монтиране на слънчеви  панели за затопляне на топла вода за битови нужди  в санитарните помещения,  кухнята и съществуващия басейн. Очакваният екологичен ефект е спестяването на 25,33 тона въглеродни емисии. Обновяването на ОДЗ „Яна Лъскова“  е изпълнен съвместно с норвежките партньори  „Хенрик Сторм Офтеланд Ер§Ди“ – Осло и е част от проекта на Община Несебър „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на общината по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е на стойност 638 427 лева. В рамките на проекта се обновяват седем детски градини на територията на общината, като освен в гр. Несебър те се намират и в гр. Свети Влас и Обзор, селата Равда, Оризаре и Кошарица. Със средствата от безвъзмездната помощ ще бъдат изградени и въведени в експлоатация 7 инсталации за подготовка на БГВ (битова гореща вода) с плоски селективни слънчеви колектори, като на годишна база седемте обекта общо  ще усвояват 184 060 КWh слънчева енергия, ще намалят емисиите на CO2 със 141,68 тона/год. и ще правят икономии от разходите за ел.енергия и дизел за подготовка на БГВ за сградите в размер на 40 379,80 лева/год.

За Черноморския регион са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за четири общини – Несебър, Поморие, Бургас и Приморско. Общият размер на предоставените средства възлиза на  повече от 2,5 млн. лева. С тях се обновяват общо 10 сгради, от които 7 в община Несебър и по една в останалите общини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093