EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Седем ОП за поддържане на пътищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Седем ОП за поддържане на пътищата

mail15:10 | 15.08.2023прегледи 501 коментарикоментари 0


Седем обществени поръчки за избор на изпълнители за поддържане на републиканската пътна мрежа в страната за следващите 18 месеца обяви агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съобщиха от ведомството.

Срокът за подаване на оферти е до 7 септември. Прогнозната им стойност е в размер на 849 456 480 лева без ДДС.

Припомняме, че малко след встъпването си в длъжност на 7 юни т.г. регионалният министър Андрей Цеков назначи одит на договори за поддръжка на пътната мрежа на обща стойност за 4 милиарда лева, които са подписани от служебния кабинет на Гълъб Донев. Одитът по думи на Цеков е показал сериозни закононарушения и липса на прозрачност, което доведе до прекратяването им.

Министър Цеков обясни, че последващите нови процедури за поддръжка на пътищата ще се възлагат въз основа на икономически най-изгодна цена, за да се защити публичния интерес.

Критерий за възлагане на "най-ниска цена" за оферта за зимно, текущо и превантивно поддържане и извършване на ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации се определя съгласно закона за обществените поръчки (ЗОП), сочат още от АПИ и настояват всеки участник в процедурата да прилага сертификат за опазване на околната среда за поддържане на пътищата.   

Целта на министър Цеков, която той на няколко пъти изтъкна пред парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание, е във възможно най-кратък срок според законовите разпоредби да бъдат сключени договори за поддържане на републиканските пътища, за да се разсеят тревогите на членовете на комисията, че пътищата на България ще останат без аварийна поддръжка през зимата. 

Първият договор е прогнозна стойност за 137 868 800 лева без ДДС за областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София.

Втората обществена поръчка е в размер на 79 213 500 лева без ДДС за областите Габрово, Разград, Русе и Силистра.

Третият конкурс е за поддръжка  на пътищата в областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен и е на стойност 123 046 520 лева без ДДС.

Четвъртата обществена поръчка включва републиканските пътища в Североизточен район, който обхваща областите  Варна, Добрич,  Търговище и Шумен и е за 94 953 800 лева без ДДС.

Петият договор е за поддръжка на пътната мрежа в  Югоизточен район и обхваща областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Прогнозната му  стойност е 105 497 310 лева без ДДС.

Шестата обществена поръчка е на стойност 141 339 050 лева без ДДС и покрива републиканската пътна мрежа в Южен централен район, който обхваща областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и за Хасково. 

Седмият договор предвижда  167 537 500 лева без ДДС за  поддръжката на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица" и "Струма".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg