EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Североизточен Китай изостава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Североизточен Китай изостава

mail15:42 | 11.11.2016прегледи 2176 коментарикоментари 0


Правителството одобри план за икономическо съживяване на североизточните провинции, който ще бъде прилаган в рамките на 13-та петилетка (2016-2020). Акцентът в него е поставен върху качествения ръст и структурната реформа на предлагането, за да се окуражат иновациите и предприемачеството. Североизточните провинции ще трябва да предприемат координирани усилия за подобряване на регионалната икономическа структура и подобрят конкурентността си. По данни на Националната комисия за развитие и реформи (НКРР) икономиките на провинциите Ляонин, Дзилин и Хейлундзян са нараснали с едва 2,2% през първата половина на 2016 г. – далеч под същия показател на източните (7,6%), централните (7,8%) и западните (8%) райони на Китай.

 

Тръгва тригодишен план за икономическо съживяване на Североизточен Китай

Покрити с прах, няколко партиди компресори стоят непокътнати в халетата на Shenyang Blower Works Group. Малцина идват за подобни стоки. „Клиентите плащат абонамент на оборудването, но не идват да го вземат заради спадането на инвестициите", казва Дзин На, ръководител на отдел „Стратегическо развитие" в държавната компания, базирана в Шънян – главният град на североизточната провинция Ляонин.

През първата половина на 2016 г. стойността на продукцията на Shenyang Blower Works Group е спаднала наполовина. Някои традиционни индустрии за Ляонин като въгледобива, производството на цимент и оборудване, също отбелязаха рязък спад в приходите си за първото полугодие.

Поради значителния спад в добавената стойност на промишлеността и инвестициите в дълготрайни активи, БВП на Ляонин се сви с 1% за месеците януари-юни – най-лошият подобен показател от всички останали провинции в Китай. Миналата година ръстът на БВП на Ляонин бе 3%, също най-слаб в сравнение с останалата част на страната.

Икономиките на другите две североизточни провинции Хейлундзян и Дзилин нараснаха съответно с 5.7 и 6.7% през първото полугодие на 2016 г.

През последните две години, в резултат на забавянето на китайската икономика, североизточните провинции – старата индустриална база на страната, изпитват по-големи трудности в сравнение с останалите райони. Те разчитат основно на тежката и химическата промишленост, енергийните източници, суровините и големия процент държавни предприятия.

За да помогне на тези провинции да се справят с трудностите и съживи икономиките им, правителството прие пакет от мерки, насочени към реализирането на баланс в промишлеността. Тригодишният план за съживяване на стария индустриален пояс в Североизточен Китай ще стартира скоро, съобщи миналата седмица на пресконференция говорителят на Националната комисия за развитие и реформи (НКРР) Джао Чънсин. Той ще се фокусира върху подобряване на механизмите, ще активизира структурните реформи и насърчи иновациите и създаването на стартъп компании, които да помогнат в крайна сметка за подобряване благосъстоянието на населението. Ще бъде даден ход на 127 важни проекти в сектори като транспорт, енергетика и градско строителство, добави Джао Чънсин. По думите му, правителството ще направи всичко по силите си, за да може програмата да бъде реализирана в срок и да даде очаквания ефект.

Програмата за икономическо съживяване на североизточните провинции е всъщност част от по-мащабна такава, която е насочена към регионалното развитие. През април Пекин оповести политически документ, в който се говореше за необходимостта да бъде възстановена икономическата жизненост на Североизтока чрез повече реформи и преструктуриране на традиционната промишленост. За периода 2003-2013 г. средният БВП на трите провинции Ляонин, Хейлундзян и Дзилин бе 12.2%, но в момента те страдат на фона на цялостното преструктуриране на китайската икономика към такава, основана на високото качество и ефективността. Данни на НКРР, БВП на Североизточен Китай се е увеличил с 2.2% през първото полугодие – доста под 7.6% за източните, 7.8% за централните и 8.0% за западните райони.

Не всичко обаче изглежда лошо. Макар много традиционни индустрии да са в затруднено положение и се борят да оцелеят чрез иновации и оптимизиране, новите сектори са показали бърз растеж през първото полугодие. С повече усилия за развитието на нови продукти и такива от висок клас, ляонинската Fushun Special Steel Company може да се похвали с печалба от 133 милиона юана (20 млн. долара) за шестте месеца от началото на 2016 г. „Няма да намерим изход ако не подобрим структурата на производството си", категоричен е Лиу Джънтиен, зам.-главен мениджър на компанията.

Недалеч от заводите на Shenyang Blower Works Group, Shenyang Piotech успява да увеличи производството си за първото полугодие с 342%. Компанията инвестира 300 млн. юана в изграждането на най-голямата в страната производствена база за филмово оборудване, което се използва особено в мащабното производство на интегрални схеми.

Като нов сектор в промишлената структура на Ляонин, производството на роботи, водено от шънянската компания Siasun, може да се похвали с 35.2% ръст през първите шест месеца на 2016 г. и то благодарение на разработването на нови продукти.

През юли американската корпорация „Интел" обяви, че новият й завод за енергонезависими модули за памет в Далиен е започнал работа по-рано от предвиденото. „Този проект, на стойност 5.5 млрд. долара ще съдейства за развитието на съпътстващи индустрии", казва зам.-кметът на Далиен Лиу Йен.

Потреблението, туризмът и третичната индустрия също са допринесли повече за регионалната икономика. През първото полугодие приходите от туризъм с били 13.3% в Ляонин, а добавената стойност на третичния сектор е 63.4% от БВП на Хейлундзян.

Преходът и настройването обаче не са леки. „Ако дадена компания е свързана с минната индустрия, банките ще странят от нея. А без пари как да се осъществи модернизацията на производството", казва Дзя Лиман от Fushun Coal Mine Motor Manufacturing. През първото полугодие банките са взели 170 млн. юана задължения от компанията му и са й отказали отпускането на нови кредити.

Инвестиционната среда също тревожи доста предприятия в Ляонин. „Усещаме, че някои административни служби са твърде капризни и не се отнасят справедливо с нас. Това е голям проблем с инвестиционната среда", обяснява Джан Жуоси, главен мениджър на ляонинската Green Automation Equipment Company.

Властите на провинция Ляонин се ангажираха да работят усилено за справяне с проблемите в инвестициите и бизнес средата през втората половина на годината. В съгласие с националната кампания за ограничаване на свръхпроизводството, в Ляонин намалиха за първите шест месеца с 3.5 млн. тона производството на въглища и с 2.1 млн. тона производството на желязо и стомана. Целта на провинцията до края на 2016 г. обаче е да намали съответно производството в тези два сектора с 13 и 6 милиона тона.

„Натискът от спад ще стимулира реформите. Гледано от този ъгъл, трудностите са също така възможности", заключава Лян Цидун, вицепрезидент на Ляонинската академия за социални науки. /Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161