EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Северната дъга готова през декември в общи линии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Северната дъга готова през декември в общи линии

mail17:04 | 23.07.2015прегледи 1929 коментарикоментари 0


До края на декември тази година трябва да завършат основните строителни работи по Северната скоростна тангента, обеща министър Лиляна Павлова при проверка на обекта.
Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв., осигурени по ОП "Регионално развитие" (2007 - 2013 г.). Изпълнител е консорциум "ХПВС-ССТ".
Работата по Северната тангента върви, спазват се графиците и сроковете, които са ни предоставили изпълнителите, каза Павлова. В момента се работи по ключовите съоръжения - мостовете на реките Искър, Владайска и Перловска, както и по естакадата в кв. "Илиянци".
По думите на министъра предизвикателствата пред успешното завършване на проекта са две - все още неприключилите процедури по отчуждаване на терените и археологически разкопки, които трябва да приключат до октомври. Министърът припомни, че с решение на Министерския съвет значително бе увеличена отчуждителната цена - от 20 ст. на 20 лв. на квадратен метър. Подписани са много съдебни споразумения, но част от тях все още не са влезли в сила. Работи се по 80 на сто от трасето там, където има издадени разрешения за строеж, отбеляза министър Павлова. Тя съобщи, че досега са отчуждени и разплатени над 650 парцела на стойност 17 млн.лв.
Министърът каза, че за следващата година трябва да останат само довършителни работи, които ще се извършват със средства на АПИ. Павлова увери, че средства няма да бъдат загубени, защото "имаме право до края на 2016 г. без санкции да завършим проекта, доразплащайки със средства от бюджета". Важно според регионалния министър е максимално да бъде усвоено безвъзмездното финансиране.
В отговор на въпрос за работата по Западната дъга на Околовръстния път министър Павлова каза, че първата част от проекта, в района от магистрала "Люлин" до кръстовището на бул. "Европа" и изхода към Калотина, сега се изгражда и трябва да бъде завършена в края на септември. За втората част от Западната дъга е проведена процедура за избор на изпълнител, която обаче е прекратена от АПИ, защото не е избрана нито една от фирмите, подали оферти, посочи Павлова. Процедурата сега се обжалва и се изчаква решението на КЗК и ВАС, след което ще се продължи с нова процедура, обясни министърът. По думите й междувременно АПИ ще довърши отчуждаването на терените по втората част на Западната дъга.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg