EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Северен поток отново подава газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Северен поток отново подава газ

mail18:30 | 28.07.2020прегледи 561 коментарикоментари 0


Компанията Норд стрийм (Nord Stream) възстанови преди дни работата на двете тръби на действащия газопровод "Северен поток" след провеждането на редовна техническа поддръжка, започнала на 14 юли, предаде ТАСС. Графикът за ремонтно-техническите дейности е бил съгласуван с партньорите на компанията, предава БТА. "Северен поток" е газопровод за пренос на газ от Русия до Европа през Балтийско море. Капацитетът на двете тръби е 55 милиарда кубични метра газ годишно, а дължината на съоръжението е 1224 километра. През ноември 2011 година беше пусната в експлоатация първата тръба, а през октомври 2012 година - втората.

Същевременно американските власти засилиха натиска върху европейските изпълнители на газопровода „Северен поток-2“ и ги заплашват с „дългосрочни“ последици, ако продължат да участват в проекта. Това съобщи германският вестник „Ди Велт“, позовавайки се на свои източници.

Според вестника, американските служители са започнали двустранни разговори чрез видео връзка с представители на изпълнителите на „Северен поток-2“ от Германия и други европейски страни. От страна на САЩ в тях участвали общо 12 служители от три министерства: Държавния департамент, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката, предава БГНЕС.

Източниците на вестника отбелязват, че американската администрация е “дала са се разбере, че искат да предотврати завършването на газопровода”. В същото време източниците нарекли заплахите от Вашингтон “много сериозни”.

Камарата на представителите на САЩ във вторник одобри проектобюджета за отбрана за следващата фискална година (започваща в страната на 1 октомври), който задължава администрацията да засили санкциите върху газопровода „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Става въпрос за налагането на ограничения срещу чуждестранни лица, които допринасят значително за продажбата, отдаването под наем или осигуряването на средства за полагане на тръби за изграждането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“.

Проектът “Северен поток-2” включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата „Северен поток-2“ е 93% завършен. Спирането в изпълнението на проекта се дължи на факта, че в края на декември 2019 г. поради американските санкции швейцарската компания Allseas спря работата по изграждането на газопровода и изведе своите машини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888