EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Северен поток" 2 - как ще се използват тръбите му?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Северен поток" 2 - как ще се използват тръбите му?

mail14:31 | 04.05.2017прегледи 926 коментарикоментари 0


„Северен поток 2“ създава нова енергийна реалност. „Газпром“ е спечелил 1 трилион рубли чиста печалба за миналата година. Първият рунд на “Газпром“ и неговите европейски енергийни партньори срещу балтийските държави /явно, руски неприятели/ и екологичното евросъзнание завърши с енергиен успех, се казва в анализ на Кирил Харатян от водещия руски либерален вестник „Ведомости“. Схемата, в която Royal Dutch Shell, Engie, Uniper, OMV и Wintershall не влизат в капитала на „Северен поток 2“, а кредитират проекта, официално не противоречи на Третия енергиен пакет на Европейския съюз, така че тръбата може да бъде изградена.

Но пред „Газпром“ стои още една не по-малко сериозна задача: да получи съгласието за строителството от страните с излаз на Балтийско море /явно, неприятели/, но на тях също ще им се наложи да действат отново на базата на официалните основания, така че тръбопровода има своите шансове. Тук си струва да бъде направена следната забележка: ние в Русия, особено през последните месеци на санкции, свикнахме да се отнасяме към Европа като към нещо монолитно или най-малкото единно – а това далеч не е така. И ако се вгледаме в партньорите на „Газпром“ в „Северен поток 2“, то можем да видим същите тези „газпромчета“, но в по-малки размери. Те са същите петролни и газови чудовища – трудно подвижни или по-точно казано с гигантска инерция.

Естествено в тяхната структура могат да бъдат открити много иновативни проекти, като зелената енергетика, но по същество на тях, както и на „Газпром“, им е изключително удобно да получават газ по дебелата тръба и да го разпределят на потребителите. Винаги така са правили – защо да се променя каквото и да било? Още повече, че е евтино!

Ето, „Газпром“ е спечелил 1 трилион рубли чиста печалба за миналата година, прогнозират анализаторите. Как в подобни условия да се мисли за промени в бизнес модела? Ще рискувам да предположа, че, както и в много съвременни бизнес ситуации, с такова отношение към действителността може да се проспи някой важен обрат. Както това се случи, например, с „Нокиа“: докато тя по навик правеше телефони и бе лидер, останалите компании направиха смартфони. В нашия случай става дума за шистовия газ и за втечнения.

Преди време „Газпром“ с хумор се отнасяше към темата за шистовия газ, сега изглежда няма над какво да се смее. Технологиите са си окей, бързо поевтинява и цената на добива, и цената на регазификацията. Но не само с природния газ се случват промени. Едновременно с това бързо се развива и алтернативната енергетика, а също така нараства енергийната ефективност и в индустриалното производство, и в комуналните услуги. Постепенно традиционните енергоносители ще престанат да бъдат нужни в днешните количества и това вече не са футуристични глупости, а тенденция. Къде при настъпването на това бъдеще ще се използват новите тръбопроводни мощности, които и сега явно са множко? Да добавим малко научна фантастика, просто така за сценария. В далечното бъдеще, когато Европа почти няма да се нуждае от газ, „Северен поток 2“ заедно със „Северен поток 1“ може да намерят приложение. Изключително евтиният шистов газ ще потече по тези тръби реверсно към Русия, където стойността тогава на неговия добив ще бъде съществено по-скъп. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg