EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сделките с електричество само на борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделките с електричество само на борсата

mail13:15 | 13.12.2017прегледи 9488 коментарикоментари 0


Целият произведен ток от мощности над 5 мегавата да се продава на борсата, гласуваха депутатите промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Това означава, че частни фирми няма да могат да купуват евтин ток директно от АЕЦ “Козлодуй” или “Марица-изток 2”.

Изискването за търговията с енергия на организиран борсов пазар важи и за продажба на ток и от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност над 5 мегавата. По този начин производителите на ток вече няма да могат да пласират електроенергия на свободния пазар чрез собствени търгове. Новите разпоредби ще влязат в сила още на 1-ви януари 2018-а. Промените бяха прокарани в Закона за безопасното използване на ядрена енергия. С новите текстове се въвежда и уведомителен регистрационен и лицензионен режим при използването на ядрената енергия. 

В тази връзка председателят на Агенцията за ядрено регулиране ще осъществява контрол при издаване, прекратяване и отнемане на удостоверение за регистрация по новия режим. На лицензионен режим ще подлежат и дейности, свързани с добив и преработка на уранова руда. Промените са съобразени с европейска директива, която определя основните норми за радиационна защита.

Промяната в закона бе внесена от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов, Искрен Веселинов и Александър Ненков. Делян Добрев заяви за “24 часа”, че се опитват да направят търговията с ток прозрачна. По-голямата част за свободния пазар се предоставя от държавната енергетика и затова било добре това да става на борсата, смята той. Валентин Николов заяви, че промяната ще уеднакви правилата за търговия на ток за всички, защото имало продажби по 20 лв. за мегаватчас от фирма извън БЕХ. Когато има разумни предложения, няма как да не ги подкрепиш, заяви Таско Ерменков от БСП. Според него сделките на свободния пазар ще изсветлят и няма да има притеснения, че някой служител е злоупотребил и е търгувал ток под пазарни цени и разликата е прибирана под масата. Следващата стъпка е да се иска от КЕВР да повиши контрола, каза той.

Промените се коментират от експертите по различен начин. Според едни това ще доведе до поскъпване на тока, според други - до поевтиняването му. Докато едните твърдят, че така се убива конкуренцията, другите казват, че това прави пазарът по-прозрачен и по-ефективен.

Основната част от българските предприятия не купуват ток от борсата, а от търговците. Единствено най-големите промишлени компании търгуват директно с производителите на електроенергия или купуват от борсата, затова и техните притеснения от готвената законова поправка се очаква да са по-големи, казва заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев в интервю за БНР:

Един незначителен дял от големите компании купуват директно и са се регистрирали на борсата. Естествено, че най-големите у нас енергоинтензивни предприятия имат известно притеснение дали ще имат най-оптималната цена, при положение, че цялото количество се оттъргува на Българската независима енергийна борса. Обичайно тези консуматори имат малко по-добра цена от някои други потребители.

От излизането на производителите на борсата би могло да спечелят всички - от централите, през предприятията и битовите потребители, до държавата. Това казва директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов: Това води и до намаляване на възможностите за злоупотреби. Това ще ни даде възможност по-лесно да следим какво се случва с цените. Ще ни даде една първоначална идея, когато се отвори напълно пазарът и няма разделение между регулиран пазар и свободен, накъде ще се придвижат цените, т.е. това ще даде на крайния потребител една представа как се движат цените. Ефективността на търговията с ток също ще се подобри.

Председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев коментира също: Не смятам, че при монополизиране на тази дейност се притесняваме, че цените ще нараснат и ще се влоши качеството на услугата, което ще бъде негатив за всички пазарни участници. Такъв пазарен модел в цяла Европа има единствено в Румъния, който е доста критикуван както от пазарните участници, така и от Европейската комисия. Не смятам, че тази промяна в закона, по какъвто и да е начин, би облекчила ситуацията на фючър енерджи, след като в момента те може да купуват електроенергия от пазара по различни платформи и канали, докато след промяната на закона търговските участници ще бъдат  дори с още по-ограничени възможности и ще могат да купуват единствено и само през платформата на борсата. Това няма да увеличи и подобри възможностите за управление на тяхното порфолио, няма да намали рисковете, а дори ще ги увеличи.

Според изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов пазарът в най-голяма степен ще определя цените на тока: Очаквате от мен да кажа – да, това би увеличило цените или намалило цените, но не – това би направило цените още по-пазарни. Ние имаме правила, по които работи всеки един от пазарните сегменти. Да сме живи и здрави, да оживим и борсовия пазар в рамките на деня през януари и февруари, в зависимост как преминат тестовете с реалните участници. Следвайки тези правила не би трябвало да има каквито и да било проблеми. Разбира се, въпрос на време е и самият регистрационен процес на новите участници, защото те трябва да преминат и  т. нар. "обучение", след което получават сертификат, за да сме сигурни, че боравят с борсовите платформи адекватно.

Борсата вече има 55 участници, от които 90% са активни ежедневно, изтъкна Константинов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg