EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделката на БНБ за печатницата й

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката на БНБ за печатницата й

mail06:35 | 21.10.2013прегледи 2994 коментарикоментари 0


Българската страна може само да спечели от привличането на голям инвеститор в печатницата на БНБ. Това заяви пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси гуверньорът на централната банка Иван Искров.
Искаме да информираме както народните представители, така и обществеността, за тази изключително важна сделка - създаване на дружеството между третия по големина производител на банкноти в света - френската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" и печатницата на БНБ, каза Искров. Той съобщи, че основните приходи на печатницата идват от печатането на ценни книжа. Производството на банкноти носи около 19,9 - 20 процента от приходите, като в същото време харчи около 29 процента от разходите на печатницата, тоест от тази си дейност печатницата е на загуба в размер на 1,2 млн. лв.годишно. Поръчките на БНБ не могат да бъдат достатъчни за натоварване на производствения капацитет. Ако се направи обновяване и инвестиране в банкнотното производство, то българските банкноти ще станат още по-скъпи, а инвестицията се изчислява на 44 млн. лв. , информира Искров.
След влизането на България в ЕС е станало нужно да се избере вариант - дали да се привлече стратегически партньор в печатницата или да се закрие банкнотното производство. Искров отбеляза в изложението си, че печатницата разполага с много качествено оборудване от 1996 г., а през 2009 г. е инсталирана и система за онлайн контрол и допълнителни системи за печатния процес. Инвестирането в по-нови технологии би било печелившо, ако капацитетът на печатницата се натовари, а това не може да се случи само с печатане на български банкноти. Ето защо на 22 ноември 2012 г. УС на БНБ прие да започне процедура за създаване на съвместно дружество между печатницта на БНБ и френската фирма, обясни Искров.
Печатницата на БНБ ще участва с оборудването, което има до момента и с 57 квалифицирани кадри, като това участие се оценява на 19 млн. лв., а французите ще участват с 44 млн. лв, посочи Искров. Разделението на капитала ще е съответно 70 процента за френската компания и 30 процента за печатницата на БНБ. Ако проектът се осъществи, осигуряването на поръчки и производството на смесеното дружество ще се осъществява единствено от Обертюр без ангажименти на БНБ за осигуряване на поръчки, подчерта Искров. Ще се печатат банкноти на чужди държави и се предвижда до 25 процента от производството на Обертюр да бъде изнесено тук. Предвижда се и създаване на нови 130 работни места, а от загуба от 1,2 годишно, печатницата ще излезе на печалба от над 1,2 млн. лв. годишно. Всяка година ще се разпределя и дивидент в размер на 30 процента за печатницата на БНБ, стана ясно при представянето на проекта.
Повече подробности по повод договора на БНБ може да се види тук.


 


Тагове: БНБ, печатница
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162